[Menu] [dDH]

Lezen over konsuminderen


De armoedige levensvisie van het rijke westen

Volgens de Indiase milieu-aktiviste, natuurwetenschapper en feministe Vandana Shiva is de moderne wetenschap een typisch Westerse gedachtenkonstruktie: ,,Het moderne kennissysteem is ontstaan vanuit een kultuur van overheersing en kolonialisme, en koloniseert zelf.'' Als atoomgeleerde, gepromoveerd in de theoretische kwantumfysika, maakte Shiva grondig kennis met de westerse denkwijze. Later leerde ze de wetenschap van de inheemse volken kennen, toen ze in de ban raakte van de grote ekologische problemen in haar geboortestreek in het noorden van India en zich aansloot bij de Chipko-beweging ('omarm de bomen').
Ze houdt de 'rijke' westerse samenlevingen en spiegel voor: technologisering en ekonomische groei maken veel kapot. En konfronteert ons met de 'armoedige' achterkant daarvan: verlies van natuurlijke en kulturele rijkdommen. Het boek bevat bijdragen van Vandana Shiva, Catharina Halkes, Gerrit Huizer en Jan Paul van Soest.

De armoedige levensvisie van het rijke westen. (Vandana Shiva ea). Ten Have, 1997. 120 pag. ISBN 90-259-4679-8. Prijs f 24,90.


Verslavend lekker en nooit genoeg

Bij het bedenken van oplossingen voor de milieuproblemen verdwijnt de vraag naar de motieven van konsumenten vaak naar de achtergrond. Maar wellicht ligt daar de belangrijkste sleutel tot verandering. Het Humanistisch Verbond startte een zoektocht naar de achtergronden van konsumptiegedrag, dat in deze tijd vaak alle kenmerken van een verslaving vertoont. Heeft konsumptie te maken met zingeving aan het bestaan? Kan de mens zijn individuele keuzevrijheid verbinden met verantwoordelijkheid voor anderen en voor de omgeving" En kan het 'goede leven' ook samengaan met milieuvriendelijk en toch plezierig leven? Nederlandse wetenschappers beschouwen en analyseren de konsumptiemotieven in deze tijd. Onder hen: Theo Beckers, Maria Buitenkamp, Nico Nelissen, Lucas Reijnders en Henk Tieleman.

Verslavend lekker en nooit genoeg (G. van Dijk en G. Potman), Kok Agora, 1995. 154 pag. ISBN 90-3910-638-X. Prijs f 29,90.


Genoeg van teveel, genoeg van te weinig

Een spraakmakend en nog altijd aktueel boek over de noodzaak tot omzetting van de wissels in de ekonomie, geschreven door een roemrucht wetenschaps-duo, de hoogleraren Bob Goudzwaard en Harry de Lange: ,,De gangbare ekonomie vertoont ernstige kwalen en levert een onvoldoende bijdrage om in fundamentele menselijke noden te voorzien. De ekonomie is niet in staat gebleken een uitweg te bieden voor de belangrijkste ekonomische problemen van deze tijd: armoede, milieudegradatie en de krisis van ons arbeidsbestel. Daarom moeten de grondslagen en verschijningsvormen van de westerse ekonomie op de helling.''
De 'tunnel'-ekonomie, die volledig inzet op een konstante produktie- en konsumptiestroom, moet plaatsmaken voor een 'vruchtboom'-ekonomie, die in de eerste plaats het voortbestaan van de mensen dient. De groei-in-de-lengterichting van inkomens en konsumptie moet worden afgeremd om ruimte te kunnen scheppen voor groei op andere terreinen van het maatschappelijk leven. De laatste tijd beginnen deze ideeën eindelijk door te dringen tot de politiek.

Genoeg van teveel, genoeg van te weinig (B. Goudzwaard en H. de Lange). Ten Have, 1986. 58 pag. 1ISBN 90-259-4602-X. Prijs f 24,90.


Je geld of je leven



HŠt boek voor mensen die echt greep willen krijgen op hun financiële situatie, en voor iedereen die genoeg heeft van overkonsumptie. Via een soort doe-het-zelf kursus wordt duidelijk welke rol geld in je leven speelt en kunnen de eerste stappen worden gezet naar financiële onafhankelijkheid. Een praktisch boek dus, voor wie de kwaliteit van het leven wil verhogen.
Je geld of je leven is de Nederlandse vertaling van het populaire Amerikaanse boek Your Money or Your Life. Het 'vrekken'-echtpaar Hanneke van Veen en Rob van Eeden vertaalde het boek en herschreef het voor de Nederlandse situatie. Ook de ervaringen van deelnemers aan de kursussen Je Geld of Je Leven zijn erin verwerkt.

Je geld of je leven (H. van Veen en R. van Eeden). Aramith, 1995. ISBN 90-6834-174-X. 236 pag. Prijs f 34.90.


Opties voor de toekomst

Vijftien vooraanstaande Nederlanders beschrijven hun weg naar een duurzame samenleving. Voortbordurend op de aanbevelingen en rapporten van de Club van Rome ontwikkelen zij visies op arbeid, kultuur, ekonomie, medische ethiek, milieu, levensbeschouwing en politiek. Alle auteurs zijn lid van de Erasmus Liga, de Nederlandse afdeling van de Club van Rome. Met bijdragen van onder andere Wouter van Dieren, Ruud Lubbers, Harry de Lange, Arnold Heertje en Eli Korthals Altes.

Opties voor de toekomst (Erasmus Liga). Kok Agora, 1998. ISBN 90-391-0746-7. 144 pag. Prijs f 32.50.


Momo en de tijdspaarders



Momo is een natuurkind. Ze woont in een oude ruïne buiten de stad, zonder vader of moeder. Maar ze is niet vaak alleen. Veel mensen en kinderen komen bij haar op bezoek, want Momo kan goed luisteren. Daardoor heeft ze veel echte vrienden. Dat verandert vanaf het moment dat de grijze heren opduiken, de tijdspaarders. Die zetten iedereen aan om tijd niet te verdoen met 'nutteloze' dingen; het komt erop aan dat je in het leven iets bereikt en dat je veel spullen hebt. Voor vriendschap en spelen is geen tijd meer. Het leven verkilt, wordt gehaast en vreugdeloos. De tijdspaarders krijgen iedereen in hun macht, behalve Momo.
Momo en de tijdspaarders botsen: twee werelden die elk met hun eigen wapens vechten om te overleven. Michael Ende schreef dit boek eigenlijk voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het zeer herkenbaar en konfronterend.

Momo en de tijdspaarders (Michael Ende). Lemniscaat, 1975. ISBN 90-6069-420-1. 230 pag.


De Vrekkenkrant compleet

Alle nummers van de legendarische 'Vrekkenkrant', die verscheen van 1992 t/m 1996 zijn nu gebundeld. De honderden tips uit het boek bieden volop inspiratie om heel veel milieu én geld te sparen. Achterin het boek staat een index met meer dan 1700 trefwoorden, waardoor elk onderwerp makkelijk te vinden is.
Het boek is alleen te koop bij de stichting Zuinigheid met Stijl, door Ÿ 30,- over te maken op giro 7860038 tnv M.J. Blom, Rekening ZMS, te Goes. Vermeld 'Compleet'.


Ook aanbevolen!



Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH