[Menu] [dDH]

Straks weer autovrije zondag!

Voormalig verkeersminister Jorritsma voelde niets voor een landelijke oproep om de auto af en toe een dagje te laten staan. Zij vond dat initiatieven daartoe vanuit de basis moesten komen en vooral geen verplichtend karakter mochten hebben. En de basis werd aktief! Deventer, Hengelo en Leek hebben inmiddels het genoegen gesmaakt van een vrijwillige autovrije zondag en enquˆtes wijzen uit dat die zeker voor herhaling vatbaar zijn.
Tal van groepen onderzoeken momenteel de mogelijkheid van een of meer autovrije (zon)dagen in hun gemeente, al dan niet met steun van het gemeentebestuur of plaatselijke politieke partijen.

Ervaringen en krachten bundelen

Een groot aantal organisaties onderschreef inmiddels de oproep van het Landelijk Overleg Autovrije Zondag, ondermeer de ENFB, de Groenen, IMSA (Wouter van Dieren), De Kleine Aarde, Milieudefensie, Natuur en Milieu, Omslag, Rover, de RPF, De Twaalf Ambachten en verschillende provinciale Milieufederaties.
Het overleg zet zich in voor autovrije zondagen 'nieuwe stijl': vooralsnog op vrijwillige basis, totdat het maatschappelijk draagvlak zo groot is, dat er landelijke autovrije dagen kunnen worden afgekondigd. Op 19-9-1999 bijvoorbeeld.
Ook in de rest van Europa groeit de roep om autovrije dagen. Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk hebben er inmiddels ervaring mee. En de Franse Milieuminister Dominique Voynet maakt zich sterk voor een eerste Europese Autovrije Dag in 2000.

Landelijk Overleg Autovrije Zondag, p/a Kalverhoeve 47, 3992 NX Houten. Tel. 030-6372621.


Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH