[Menu] [dDH]

Maak de gemeente wat duurzamer

Veel konkrete maatregelen om milieuvernietiging en armoede wereldwijd terug te dringen, moeten worden genomen op lokaal niveau. Daar ligt een taak voor gemeenten, bedrijfsleven, burgers en maatschappelijke organisaties. Als zij hun inspanningen en kreativiteit bundelen, zijn wezenlijke veranderingen mogelijk op het gebied van energiebesparing, vervoer, duurzaam bouwen en schoon en verantwoord produceren en konsumeren. Vooral gemeentebesturen hebben hierin een belangrijke, stimulerende taak.

Brede samenwerking

Analoog aan de Mondiale Agenda voor de 21-ste eeuw (Agenda 21), die in 1992 werd aangenomen tijdens de VN-konferentie over milieu en ontwikkeling in Rio de Janeiro, werken steeds meer gemeenten met een Lokale Agenda 21 voor de eigen gemeente. De Agenda wordt opgesteld en uitgevoerd door een breed samenwerkingsverband van zoveel mogelijk plaatselijke organisaties en individuen: middenstanders, kerken, jongeren, het verenigingsleven, plaatselijke verkeers- en milieugroepen, de wereldwinkel en andere maatschappelijke organisaties. Vaak ook zitten er beleidsambtenaren of wethouders in het Lokale Agenda 21-platform.
Initiatiefgroepen kunnen subsidie aanvragen bij de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO). Daar zijn ook praktische brochures verkrijgbaar, zoals: 'Een Lokale Agenda 21, pak de handschoen op'.
Bij dDH/Socia Media is een speciale website in ontwikkeling voor onderlinge uitwisseling van ervaringen, nieuws en informatie tussen de verschillende Lokale Agenda 21-groepen in Nederland. Zie daarvoor www.ddh.nl/duurzaam.
NCDO, Postbus 18184, 1001 ZB Amsterdam. Tel. 020-5503555. E-mail [email protected].


Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH