[Menu] [dDH]

Moderne ruilhandel komt tot bloei

Diensten en goederen verhandelen zonder tussenkomst van geld is al zo oud als de mensheid. Ter stimulering van de lokale ekonomie, ter bevordering van sociale kontakten en als reaktie op het doorgeschoten rente-systeem, ontstonden in de jaren vijftig in Australië de eerste Local Exchange and Trading Systems, oftewel LETS-kringen. Inmiddels hebben LETS-systemen, of varianten daarop zich wereldwijd verspreid.
De leden van een LETS-kring bieden allerlei diensten aan die door anderen kunnen worden afgenomen. Betaling geschiedt niet in geld, maar via de lokale LETS-eenheid. De administratie wordt bijgehouden door de lokale LETS-bank. En alle lokale kringen zijn verenigd binnen LETS-Link, een initiatief van aktie Strohalm, die het LETS-systeem in 1993 in Nederland introduceerde.

Noppes, Kiezels en Handen

Elke LETS-kring is autonoom en bepaalt zelf de waarde van hun handels-eenheid. Die eenheden zijn meestal gebaseerd op de geïnvesteerde tijd. Sommige systemen maken onderscheid tussen professionele en amateur-werkzaamheden. Zo kan twee uur oppassen bijvoorbeeld twee 'Noppes' opleveren, meehelpen een huis verbouwen 500 'Kiezels' of 20 'Handen' voor een administratieve klus. Met de verdiende eenheden kunnen weer klussen of diensten bij een ander LETS-lid worden afgenomen.
Alleen al in Nederland zijn er inmiddels ruim negentig lokale ruil-kringen. Het aanbod van goederen en diensten is zeer divers. In Amsterdam startte onlangs een LETS-systeem voor bedrijven, Amstelnet, een gezamenlijk projekt van Aktie Strohalm en het Amsterdamse LETS-systeem Noppes.

LETS-Link p/a Aktie Strohalm, Oudegracht 42, 3511 AR Utrecht. Tel. 030-2314314. E-mail [email protected].
Amstelnet: Sint-Pieterspoortsteeg 23a, 1012 HM Amsterdam. Tel. 020-4288080.


Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH