[Menu] [dDH]

Gezond Verstand


De KonsuminderKrant is eigenlijk gewoon een Gebruik Je Gezond Verstand Krant. Elk initiatief dat de konsument bewust maakt van de schadelijke effekten van ons konsumptiegedrag op het wereldwijde milieu en ontwikkeling, verwelkom ik van harte. Konsumptie hoeft namelijk niet schadelijk te zijn, mits we goede keuzes maken.

Door Eveline Herfkens

Konsumptie is wereldwijd oneerlijk verdeeld. Zesentachtig procent van de wereldkonsumptie komt voor rekening van twintig procent van de wereldbevolking. Maar een miljard mensen in ontwikkelingslanden kunnen niet genoeg konsumeren om zelfs maar te voldoen aan hun basisbehoeften. De rijkste vijf procent, dat zijn wij, gebruikt bijna zestig procent van alle energie die wordt gekonsumeerd, eet bijna de helft van alle vis en gebruikt meer dan tachtig procent van al het papier. De armste vijf procent neemt drie procent van de koolmonoxide-uitstoot voor zijn rekening, en de rijkste vijf procent, wij, meer dan de helft.
Er wordt meer geld uitgegeven aan de aanschaf van kosmetika dan aan basisonderwijs. In Europa en de VS kopen we meer luchtjes dan dat er wereldwijd aan water en sanitatie wordt uitgegeven. Sigarettenkonsumptie beloopt in dollars meer dan het viervoudige van de waarde van het gebruikmaken van basisgezondheidszorg. Het wordt dus tijd dat we acht slaan op hoe we konsumeren, en op de effekten ervan.

Het gaat mij daarbij niet zozeer om minder konsumeren, maar om anders konsumeren, andere keuzes. Dat kan ook. Steeds meer duurzame produkten komen op de markt. De kampagne Internationale Niet-Winkeldag maakt dat nog eens duidelijk. We hebben dus een keuze. Waarom zou je een tapijt kopen dat met kinderarbeid is vervaardigd, als er een alternatief met keurmerk op de markt is? Waarom zou je tuinmeubelen van tropisch hout aanschaffen, als voor de produktie regenwouden worden gekapt? Waarom niet liever koffie met een keurmerk waarvan je weet dat voor de kleine koffieboeren in ontwikkelingslanden een eerlijk inkomen is gegarandeerd?

De overheid stimuleert duurzame konsumptie door vervuilende konsumptie zwaarder te belasten, bijvoorbeeld door belasting op energieverbruik. Maar de uiteindelijke keuze over wat we konsumeren maken wijzelf. We staan elke dag voor de vraag of we duurzame produkten gebruiken en daarmee onze leefomgeving en die van anderen sparen, of niet. En vanaf vandaag maken we de keuze met behulp deze krant hopelijk meer bewust dan voorheen.



Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH