[Menu] [dDH]

Konsuminderen doe je thuis

In 1991 besloot ik mijn levenswijze te veranderen: bewuster leven, minder verspillen, minder kopen. Ik moet bekennen dat ik mezelf af en toe flink tegenkwam!

Door Hanneke van Veen

Het inzicht dat onze overkonsumptie een belangrijke oorzaak is van het milieuprobleem had ik al jaren, maar om daar in je persoonlijke leven iets aan te doen is iets heel anders.
In ons huis werd al zuinig omgegaan met energie, het afval werd keurig gescheiden en zelfs de auto had plaats gemaakt voor fietsen. Toch was ik niet tevreden. Mijn salaris ging voor een groot deel op aan zaken die me niet happy maakten en die ik, als ik eerlijk was, helemaal niet nodig had. Kortom, het normale patroon. 'Geld moet rollen, nietwaar?' 'Je leeft maar één keer'. 'Waar werk je anders voor?' Dat waren de opvattingen om me heen en ik dacht er ook zo over. Tot dat moment in 1991 toen ik besloot dat het welletjes was.
Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Wat bleek? Als ik iets nodig had, me een beetje verveelde, zielig was, hard gewerkt had, trek had, naar een verjaardag ging... dan was mijn normale patroon: iets kopen. Nu stelde ik mezelf eerst de lastige vraag of het wel écht nodig was, en ik moet bekennen dat ik mezelf af en toe flink tegenkwam. Het deed me denken aan de tijd toen ik nog rookte en merkte hoe moeilijk stoppen was. Bij mijn koopgedrag was er net zo goed sprake van verslaving. Een lichte vorm weliswaar, maar toch moest ik afkicken. Als het lukte was ik trots. Als ik een 'alternatief' wist te bedenken, en merkte niet als een junkie afhankelijk te zijn van een koopkick.
Mijn kreativiteit werd enorm gestimuleerd en na een paar weken kwam het voor dat ik ontdekte een hele dag niets gekocht te hebben. Na een tijdje werden dat perioden van twee of drie dagen. Het begon te lukken, ik voelde me tevreden, vrijer en minder afhankelijk.
De afgelopen zeven jaar zijn absoluut geen 'magere jaren' geweest. Integendeel, ik voel me niet langer een door de reklame gemanipuleerd slachtoffer, omdat ik nu zelf bepaal wat ik koop en óf ik iets koop (en dat is stukken minder).
Ondertussen eet ik nog steeds prima, ga goed gekleed en doe gezellige dingen met familie en vrienden. Met het gespaarde geld doen we zinnige dingen die het milieu zo min mogelijk schaden, zoals korter werken en een lange periode van onbetaald verlof.
Voor wie thuis wil beginnen met konsuminderen, hier onze Top 10 van tips en trucs uit die beginperiode.

Tip 1

Stel een aanschaf zo lang mogelijk uit! Dit geldt vooral voor de wat grotere aanschaffen zoals kleding, boeken, spullen voor in huis enzovoort. Als je die 'impuls' voelt, ga dan even rustig in een stoel zitten en denk na of het echt nu al nodig is! Van uitstel komt vaak afstel.

Tip 2

Ga zo weinig mogelijk boodschappen doen! Iedere keer dat je in een winkel komt zijn er natuurlijk allerlei verleidingen en koop je dingen die je niet van plan was te kopen en dus eigenlijk niet nodig hebt.

Tip 3

Koop niet wat je 'nodig' hebt, maar alleen waar je echt niet buiten kunt. Hij klinkt raar, maar deze tip kan je veel opleveren. Je denkt maar al te gauw dat je iets 'nodig' hebt, maar wat gebeurt er eigenlijk als je het niet zou kopen: meestal gaat het leven gewoon door.

Tip 4

Leg een voorraad aan van basisprodukten (meel, macaroni, rijst, aardappelen, uien, tomatenpuree enz.) zodat je het altijd een paar dagen kunt 'uitzingen' en niet steeds naar de winkel hoeft.

Tip 5

Maak een kadootjeskist: grappige tweedehands spulletjes, gelezen boeken die er nog netjes uitzien, kadootjes die je zelf kreeg en niet leuk vond (Wel een stickertje erop met de naam van de afzender om pijnlijke situaties te voorkomen). Je kunt ook 'tijd' geven in plaats van spullen: een bon om een uur te strijken, een avond babysitten, gras maaien, hulp in de huishouding of bij het opknappen van een huis enzovoort.

Tip 6

Denk niet te snel dat iets niet te repareren is. Vaak is het zelfs kinderlijk eenvoudig. In de bibliotheek zijn goede boeken te leen met aanwijzingen voor reparaties van veel huishoudelijke spullen en apparaten.

Tip 7

Als je echt zeker weet dat je nu iets nodig hebt, doorzoek dan eerst je huis, voordat je naar de winkel rent! De kans is groot dat je het al lang hebt, maar was vergeten.

Tip 8

In plaats van iets nieuw kopen kun je ook iets krijgen (de buurman wilde het net wegdoen), vinden (goed om je heen kijken), ruilen of zelf maken.

Tip 9

Koop tweedehands kleding, huisraad, boeken, keukengerei! U zult versteld staan van de kwaliteit en de lage prijzen. Ga eerst mee met iemand die ervaring heeft.

Tip 10

Ga in plaats van 'winkelen' iets doen wat écht leuk is: maak een wandeling (brood en thermosfles koffie of thee mee), leen een goed boek bij de buurvrouw, organiseer een 'potluck' maaltijd (iedereen neemt een zelfgemaakt gerecht mee), bak zelf een brood, koekjes, cake, hartige taart.


Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH