[Menu] [dDH]

Een kado met meerwaarde

Gratis eten

Bijna iedereen houdt van lekker eten. En: eten moet je toch! Verras iemand eens met zijn of haar lievelingseten: een uitnodiging voor een gezamenlijk etentje valt vast en zeker in de smaak. En het is nog gezellig ook!
Of kies zelf een favoriete recept uit. Schrijf het uit in mooie letters en koop alle ingrediënten die ervoor nodig zijn. Ontwerp een bijbehorend aantal menukaarten. Verpak alles in een feestelijke doos. Wie weet levert het wel een uitnodiging op om te komen mee-eten.

Een stukje van je tijd

Veel mensen lijden onder een chronisch gebrek aan tijd. Daardoor schieten leuke dingen en sociale kontakten er nog weleens bij in. Voor zulke tijd-lozen kan een 'tijd-cheque' uitkomst bieden, waarmee een paar uur vrije tijd kado wordt gedaan, bijvoorbeeld een avondje op de kinderen passen, een huishoudelijke klus overnemen of samen iets leuks gaan ondernemen. Maak er een officieel dokument van, waarop staat: 'deze cheque is goed voor ... '

Avondje uit

Voor altijd-maar-drukke mensen is een bioskoop- of theaterbon ook heel geschikt. Een avondje ontspanning doet niemand kwaad. Maak er een leuke surprise van. In het bijbehorend gedicht kan de bedoeling op subtiele wijze worden verduidelijkt.

Doorgeef-boek

Wie iemand een boek kado wil geven, hoeft natuurlijk niet perse een nieuw boek te kopen. De meeste boeken worden toch maar één keer gelezen en het gaat tenslotte om de inhoud, nietwaar?
Soms verschijnen er boeken, waarvan je vindt dat 'iedereen' ze eigenlijk zou moeten lezen. Zo'n boek kan heel goed een 'doorgeefboek' worden.
Een doorgeefboek gaat voortdurend van hand tot hand, zonder dat het ooit iemands persoonlijk eigendom wordt. De ontvanger is slechts tijdelijk eigenaar en geeft het na lezing weer door aan een ander. Om duidelijk te maken dat het een doorgeefboek betreft, kan voorin een korte tekst worden geschreven. Stop er eventueel een brief in, waarop ieder kan noteren waarom-ie vindt dat anderen het ook zouden moeten lezen. Zo wint het boek voortdurend aan waarde.

Kado-abonnement

Wie zeker weet dat iemand verknocht is aan een bepaalde krant, een blad, een club of vereniging, kan een jaar-abonnement of - lidmaatschap kado doen. Of geef eens een proefabonnement op een biologisch groentepakket kado.

Bewust konsumeren

Bij veel wereldwinkels en natuurvoedingswinkels zijn kadobonnen te koop voor een zelf te bepalen bedrag. Ook BureauBewust in Utrecht, gespecialiseerd in kringlooppapier, werkt met kadobonnen. Een aardig gebaar om iemand eens op een ánder winkel-idee te brengen.

Spullen met een verleden

De kwaliteit van veel produkten blijkt niet zozeer uit de prijs, maar schuilt veel meer in de immateriële waarde die een bepaald objekt voor iemand persoonlijk heeft. Mensen met veel geld investeren dat soms in trendy design-spullen of in antiek. Design is een duur woord voor exklusiviteit en antiek is een chique benaming voor oude, dus meestal tweedehands, spullen.
Wie slim is en weet wat-ie nodig heeft, doet er goed aan eerst eens te gaan snuffelen bij een tweedehands winkel, de kringloopwinkel of bij Emmaus. Van een simpel uitziend, oud tafeltje of kastje is met een likje verf of wat andere aanpassingen, een exklusief design-meubel te maken. En antiek? Daarvan wordt vaak gezegd: 't Is maar net wat de de gek ervoor geeft'. Wie verstandig is laat zich niet gek maken. Die laat zich niet (ver)leiden door hoge prijzen, maar door zijn of haar eigen smaak en behoefte.


Steun de kampagne rond de Niet-Winkeldag!
Giro 753665 van Omslag in Sint-Michielsgestel.


menu | dDH