[Menu]  [dDH]

Niet-Winkeldag 1998:
Buy Nothing Day wereldwijd uitbundig gevierd


P E R S B E R I C H T
29 nov. 1998

Zaterdag 28 november was het voor de zevende keer Internationale Niet Winkeldag / Buy Nothing Day.
Dit jaar deed een record aantal landen (15) mee. Overal werd de dag uitbundig gevierd. (zie onderstaand overzicht)

Buy Nothing is een internatinale dag van protest tegen de Westerse overkonsumptie en de gevolgen daarvan voor mensen en milieu.

In Nederland werd Niet-Winkeldag afgelopen zaterdag voor de vierde keer gehouden.


Beknopt overzicht van aktiviteiten wereldwijd

(Samengesteld door Marta Resink en Dick Verheul, verbonden aan Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, te Sint-Michielsgestel)

AUSTRALIE - Geen opgave ontvangen. Het Environment Centre of Western Australia zou het een en ander organiseren.

BELGIE - De eerste Belgische Niet-Winkeldag was een groot sukses. De akties kwamen 's avonds uitgebreid in het nieuws op BRT 1. Er waren akties in Antwerpen, Gent en Leuven, met ondermeer: een standwerkster die bij opbod 'huiselijk geluk' verkocht. Er reed een bakfiets rond met daarop een gekooide konsument. Een poging om een leegstaande winkel te kraken mislukte. ([email protected])

CANADA - In de week voorafgaande aan Niet-Winkeldag werden er promotiespots uitgezonden op CNN. ([email protected])
Vancouver - Er was straattheater met jongleren, steltlopers en marionetten. ([email protected])
Quebec - Hier waren 'teach-inns' over ekologische ekonomische alternatieven, er werden aangepaste kerstliedjes gezonden, er was een grote ruilbeurs en straattheater. ([email protected])
Toronto - In de week voorafgaande aan Buy Nothing Day werden hier al akties gevoerd. ([email protected])
Een plaatselijk Oxfam-komitee organiseerde een 'spullenruil'. Ook waren er verschillende aktiviteiten op scholen. ([email protected])

DUITSLAND - In Freiburg werd een nieuw produkt gepromoot, dat de koper 'schoonheid, sukses, eeuwige jeugd, sex-appeal en populariteit' beloofde. Verkopers in witte overalls zweepten het publiek op om het produkt toch vooral te kopen. ([email protected])

FINLAND - In Helsinki gingen ruim dertig media-studenten de straat op voor een aktie, en in Hameenlinna was er een aktie door leden van Friends of the Earth. ([email protected] en [email protected])

FRANKRIJK - Er was straattheater in Lyon en er werden parodieen op advertenties gemaakt. ([email protected])

GROOT-BRITTANNIE - Er waren rond de 80 No Shop Day-aktiviteiten, verspreid over 21 steden: Belfast, Bradford, Ceredigion, Derry, Dundee, Falmouth, Fife, Hull, Lancaster, Leicester, Liverpool, Lostwithiel, London, Manchester (2x), Newcastle, Norwich, Nottingham, Oxford, Penzance, Sheffield en Swansea.
Een voorbeeld van een aktie in Manchester: In het winkelcentrum dook plotseling het 'Christmas Liberation Front' op: een 'doorgewinterd' en toegewijd elite-kommando van vastberaden kerstmannen, die er op uit waren om alle kerstversieringen in beslag te nemen, die nu al waren aangebracht. Het kommando wilde daarmee een waarschuwing doen uitgaan aan alle winkels die zich ongegeneerd bezondigen aan de exploitatie van de kerstsfeer voor puur kommerciele doeleinden. ,,Gestresste konsumenten, bergen afval en het bezorgen van kadootjes die tegen slavenlonen in Derde Wereldlanden werden gemaakt, is niet mijn idee bij een vredige kerstsfeer'', zo gromde een rendier dat deel uitmaakte van het Kerstmis-Bevrijdings Front. ,,Het wordt tijd om de kersttijd weer terug te veroveren als een periode van feest en warmte, samen met andere mensen en rendieren waar we om geven''. ([email protected])

NEDERLAND - akties in 21 steden, varierend van straattheater, kadootjes-omruil-kramen, huiskamertaferelen en koopvrije zones in drukke winkelstraten, een 'kwaliteits'-onderzoek, opmeten van ekologische footprints, gestresste konsumenten, clowns en nog veel meer. Er was erg veel positieve media-aandacht, zowel vooraf, tijdens de akties als achteraf. Niet-Winkeldag werd enkele malen prominent aangekondigd in het NOS-radionieuws. Wim de Bie (VPRO-tv) nam enthousiast deel aan de Niet-Winkeldag-aktie in Hilversum. Een uitvoerig overzicht van plaatselijke aktiviteiten is beschikbaar op Internet: koopniets.nl ([email protected])

NIEUW-ZEELAND - Een groep in Auckland maakte speciale school-kits, met ideeen voor school-projekten, een shop-a-holics quiz en een overzicht van de meest gestelde vragen. De sets worden aangeboden aan docenten en studenten voor niet-kommercieel gebruik. Het materiaal staat ook op een speciale website: http://shell.ihug.co.nz/~stu/buynothing/ (select "get" after you enter). ([email protected])

NOORD-IERLAND - The Foyle Green Party organiseerrde een konferentie over Aarde-Rechten: konsumptiekultuur en duurzame ontwikkeling. ([email protected])

NOORWEGEN - Een breed samenwerkingverband van ondermeer The Future in Our Hands en de jongerenfrakties van de Labour Party, the Socialist Party, the Christ Democrats en drie solidariteits- hulporganisaties koordineerde allerlei aktiviteiten, die verspreid over het hele land plaatsvonden. Er was ook erg veel media-aandacht (radio, tv en kranten).
In Oslo stond een informatiekraam in de belangrijkste winkelstraat. Op drie plekken werd straattheater opgevoerd en er was live-muziek. Er werden gratis Fair Trade-koffie en zelfgebakken gemberkoekjes uitgedeeld. En er werden flyers en pamfletten verspreid met informatie over de achtergronden van Niet-Winkeldag, overkonsumptie, de Noord/Zuid-verhoudingen en over een 'vreedzame' kerstmis. Met voorbijgangers werden hierover gesprekjes aangeknoopt. Voorts werden er kaarten uitgedeeld met de tekst: 'Je hoeft mij dit jaar geen kerstkado te geven', bestemd om te verspreiden onder vrienden en familie. Ook werden er allerlei tips voor duurzame kerstkado's aan de hand gedaan. ([email protected])

OOSTENRIJK - In Wenen was straattheater in de Mariahilfer Strasse: er werd inpak-papier met de tekst 'Kauf Nix' uitgedeeld. Sommige aktievoerders waren verkleed als kerstman. Anderen liepen met grote sandwich-borden met informatie. En er werd muziek gemaakt. ([email protected])

POLEN - Straattheater in Kielce ([email protected])

SLOVENIE - Straattheater in Llubljana ([email protected])

VERENIGDE STATEN - Hier waren erg veel aktiviteiten. Een overzicht is zelfs bij benadering niet te geven. Onderstaand een impressie:
TAKOMA PARK - 'Santa's Elves' (een soort kerst-elven) brachten een bezoek aan het grootste winkelcentrum (New Castle County), en poogden het winkelend publiek te behoeden voor besmetting met het Affluenza-virus (koopverslaving). De elven boden aan om credit- cards door te knippen en gaven suggesties voor sociaal- en ekologisch verantwoorde geschenken. Ook was er een 'Simplify the Holidays' quiz ('vereenvoudig de feestdagen') en er werden humoristische bewerkingen van kerstliedjes ten gehore gebracht. ([email protected])
PORTLAND (Oregon) - Marionetten, straattheater, anti-winkelliedjes, creditcard-doorknip-akties en een Buy Nothing-winkel, waren enkele manieren om de aandacht van het winkelend publiek te trekken. ([email protected])
PORTLAND (Maine) - Critical Mass ('Kritische Massa') organiseerde een grote fietsdemo, waarbij de belangrijkste winkelstraat met fietsen werd afgesloten voor het autoverkeer. Er werd gratis soep en brood uitgedeeld en mensen werden uitgenodigd om mee te doen aan een auto- en winkelvrij straatfeest. ([email protected])
In de staat NOORD-CALIFORNIA was opgeroepen tot een boykot van de GAP kledingzaken en er werden picket-lines gehouden voor de filialen in San Francisco, Berkeley, Santa Rosa en Eureka. ([email protected], [email protected] en [email protected])
RENO (Nevada) - Er was een circulaire gemaakt met nep-advertenties en informatie over overkonsumptie. die door fietsende aktivisten werd uitgedeeld. Ook reed er een bakfiets rond, met daarop een videoset, waarop de Buy Nothing Day-promotiespot van Adbusters werd uitgezonden. Alle aktievoerders waren aangekleed als het produkt of image dat zij zelf het meest verafschuwen, bijv. Nike-schoenen. ([email protected])
EUGENE (Oregon) - Het biologische koffiehuis 'Out of the Fog' serveerde de hele dag gratis koffie met gebak. Betaling werd konsekwent geweigerd. Food Not Bombs verzorgde een gratis lunch. In het gemeenschapshuis vonden diskussies plaats, daar werden ook de video's 'The Big One' en 'Manufacturing Consent' vertoond.


menu | dDH