[dDH] [Menu]    Niet-Winkeldag Home Page
KONSUMINDERKRANT 1999

Konsuminderen doe je thuis

Iedereen kan het!

Veel lezers reageerden op de oproep in de vorige Konsuminderkrant om te schrijven over hun eigen ervaringen met konsuminderen. Want iedereen kan het! Op deze pagina een keuze uit de inzendingen. Stuur uw reakties naar Omslag, Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel. Of stuur een e-mail naar [email protected].

Man met schuldkomplex

Op zolder

Konsuminderen? Iedereen kan het, als je maar wilt. Ruim de zolder eens op, geef de dingen weg die je niet meer nodig hebt en laat anderen weten wat je zelf eventueel nog zoekt. Vaak staat dat bij een ander op zolder. Zo hoef je beiden niets te kopen en het ruimt meteen mooi op!
Af en toe laat ik de televisie uit. Op zo'n avond maak ik mijn eigen wenskaarten van restmateriaal en papier. Zo ben je kreatief bezig en je hoeft geen dure kaarten te kopen. Uiteraard bezorg ik ze zelf met de fiets. Spaart weer een postzegel!

Oosterhout, W. van Engelen

Liever geld verdienen dan knutselen

Mijn buurjongetje komt niet meer aanwaaien. Niet zo lang geleden knutselde hij graag, maakte leuke tekeningen en samen lachten we bij een spelletje. Daarbij vergat hij het schoteltje met wat lekkers. In augustus is hij negen jaar geworden. Snoep wordt nu in no time verorberd. Tekenen of knutselen is er niet meer bij, laat staan de animo voor een spelletje. Wel wil hij werkjes in de huishouding komen doen, ter aanvulling van zijn zakgeld.

Aan mijn muur hangt een affiche: 'Work, buy, consume, die' (werken, kopen, konsumeren, sterven) staat er op. Voor mij is het een ongewoon waardevolle wenk, om toch vooral niet tot die leegte te vervallen.

Vianen, Dirk Vlietstra

Minder boeken, meer lezen

Onbewust doe ik al jaren mee met konsuminderen. Mijn leeshonger is groot en boeken lees ik meestal maar eenmaal. Als ik alle boeken koop die ik wil lezen, dan is de ruimte thuis te klein. Dus kijk ik bij boekhandels naar nieuw verschenen boeken, noteer de titels en schrijvers en leen ze later bij de bibliotheek. Boeken kopen is dus niet nodig!

Schiedam, Adrie Edelenbos

Averechts

Ik heb twee wollen gebreide truien. Op een gegeven moment waren ze zo gepluisd, dat ik het niet leuk meer vond ze aan te trekken. Ik heb ze binnenste buiten gekeerd, dus de averechtse kant werd de goede kant. Daarna heb ik met een andere kleur wol de naden gefestonneerd. Mijn truien zijn nu weer als nieuw. Ze zijn zelfs nog leuker geworden. En... ik hoef geen nieuwe te kopen.

Nog een tip: vertel zoveel mogelijk mensen over konsuminderen. Juist aan mensen met een goed inkomen. Het zou jammer zijn als konsuminderen in de 'alternatieve hoek' verdween.

Grolloo, Els Bijl-Goutier

En wij dan?

Het idee van de Niet-Winkeldag is goed, ik sta er als persoon achter. Maar ik ben tevens winkelier. Een kleine, die hard moet werken voor zijn centjes. Als ik mijn winkel zou sluiten op zaterdag dan zou mij dat zo'n 25 procent van mijn weekomzet kosten. En ach, Appie Heyn en de Bijenkorf overleven dat wel. Maar hebben jullie al eens aan ons kleine winkeliers gedacht?

Aan koopzondagen doe ik uit principe niet mee. Niet omdat ik vooraan in de kerk zit, maar gewoon omdat ik ook een gezin heb. Als je nou dit soort plannen en protesten wilt uitvoeren, pak dan eerst eens die koopzondagen aan. Ik vind dat pas echt dekadent. Mensen kunnen hun geld maar één keer uitgeven. En de zaterdag is daarvoor de dag bij uitstek.

Hans Balk

't Werkt!

Mijn tips zijn misschien niet origineel, maar het werkt allemaal wel! Ik verdrie/vier/vijfvoudig de levensduur van mijn strippenkaart en loop of fiets naar mijn werk als het niet regent, sneeuwt of stormt. En terug ook, als ik nog puf heb.

Gooi ook nooit meubulair, serviesgoed, keukenspullen, boeken of kleding weg, maar bel organisaties die er een goed 'thuis' voor zoeken: Emmaus, het Leger des Heils, kringloopwinkels of het Leprafonds.

Een warmwaterkruik en eventueel een extra deken maken je bed even warm als een elektrische deken of de verwarming een graadje hoger.

En het is misschien een open deur, maar de tweedehands kledingzaak is een ware schatkamer, vooral in welvarende buurten!

Zo zou ik nog wel een tijdje kunnen doorgaan. Ik ben reuze benieuwd wat ik te zijner tijd in de volgende Konsuminderkrant zal lezen om nog meer aan onze leefwijze te kunnen toevoegen.

Voorburg, Constance Scholten

Wereld van verschil

Over reklame gesproken... Tussen 1970 en 1974 was ik au pair in Hanover Lodge, een studentenhuis in Londen. Als in de zomermaanden de driehonderd studenten Hanover Lodge verlieten, werd het huis onder andere gebruikt als hotel en konferentie- oord. Op zekere dag kwam er een ploeg reklametechnici, reklamekunstenaars en -figuranten om opnamen te maken voor de een of andere dure drank.

In de tijd dat de technici de 'Common Room' ombouwden tot reklamestudio, zaten de figuranten in de Blue Room ernaast te wachten. De figuranten moesten een gezellige, sociale, babbelende en drinkende party gaan verbeelden. We kennen ze allemaal wel uit de tientallen bladen en magazines: de gelukkige, knappe, altijd lachende mensen, die altijd wonen in dat er-is-toch-niets-aan-de-hand-wereldje.

Op een bepaald moment moest ik even in de Blue Room zijn. Het was of ik het dodenrijk binnenstapte! De figuranten maakten onderling totaal geen kontakt, zaten allemaal in hun eigen wereldje, met strakke, uitdrukkingloze gezichten, alsof ze elk moment gehaald konden worden voor een exekutie! Als vreemden voor elkaar zaten ze daar, in een onbekende wachtkamer. Wachten op de regisseur. Want die weet precies hoe de juiste stand hoort te zijn van mond, lach en andere lichaamsdelen.

Die wachtende mensen in de Blue Room waren een wereld van verschil met wat we zien in de magazines!

Adelheem, Oda le Noble

Naaikrans

Eens per twee weken komen wij, zeven dames, bij elkaar op de naaikrans (oubollig woord, met moderne inhoud). Om de beurt is dat bij een van ons thuis. Er is koffie met iets eigengebakkens, veel gepraat, later op de avond een glaasje en eventueel een hartige versnapering. Tussendoor zijn we druk bezig met het maken van kleding, voor onszelf of familieleden.

De oudste van de dames gaat vooral mee voor de gezelligheid, maar geldt ook als erkend specialiste op naaigebied. Zij is onze vraagbaak.

Dames worden gevraagd om mee te doen (zomaar aanmelden kan niet) en ze passen dus altijd in de groep, die nooit te groot wordt. We betalen geen kontributie of huurkosten, zelfs vrijwel geen kosten voor drankjes, want anders zou je thuis ook wel koffie hebben gedronken.

De naaikrans is altijd een sukses, reuze gezellig en levert bovendien nog originele kleding ook.

Rolde, Karin Bosman

Oude kranten

Reist u met de trein, neem dan de krant mee naar huis die anderen daar achterlaten. Je leest zo uit een gevarieerd krantenaanbod. In plaats van abonnementen op tijdschriften: ga eens lezen in de leeszaal van de bibliotheek. Wellicht kunt u van kennissen oude tijdschriften krijgen. Als u ze uitheeft, geef ze dan door aan een ander. Zo kunnen ze nog heel vaak gelezen worden alvorens in de papierkliko te belanden.

Gorinchem, mevr. B. de Waal

Voetballers

Je loopt door de stad en bij de V en D zie je Ronald en Frank de Boer, die je goedlachs een mobiele telefoon proberen aan te smeren. Want in deze maatschappij moet je veel geld verdienen met je aandelen, om veel te kunnen konsumeerderen. En daar is uiteraard een mobiele telefoon voor nodig...

Een paar meter verder is een lingeriezaak voor de man met geld. Frank Rijkaard vraagt je: 'Heb ik iets van je aan?' Maar op die manier hoef ik niet verleid te worden om een 'Frank Rijkaard onderbroek' te kopen. Dan ga ik spontaan konsuminderen.

Ik loop weer een paar meter verder. Daar vertelt Willem van Hanegem mij alles over een voordelige lening van Frisia. Want om je in deze overkonsumptiemaatschappij staande te houden, moet je een huis, auto, baan en boot hebben. Om je dit alles te kunnen permitteren heb je een lening nodig.

Dan krijg ik een folder in handen gedrukt. Met koeien van letters staat er: 'Open een Ajax-rekening en je krijgt een gratis gesigneerde Ajax-bal'.

Maar ik zeg nee. Want als ik nu een rekening open, verdienen die mensen later geld aan mij. En ik help mensen niet met hun overkonsumptie!

Kampen, David van Swol (14)

Twee keer plezier

Volkorenbrood bak ik zelf. Dat doe ik bij voorkeur op een dag dat we bij iemand op bezoek gaan. Er kunnen dan twee broden tegelijk in de oven en de meeste mensen zijn verguld als je ze een zelfgebakken brood aanbiedt. Zo heb ik eerst veel plezier met het bakken van het brood en bovendien hoef ik er niet op uit voor een fles wijn of een bloemetje.

Het leuke van konsuminderen vind ik, dat het een sport wordt om vrijgevig te zijn zonder direkt iets te kopen. Het geeft veel voldoening iets te geven waar je zelf ook eerst plezier aan beleeft.

Het is wel eens een beetje het probleem om mensen uit te leggen dat konsuminderen nu niet meteen betekent dat je vrekkerig bent of gierig van aard.

Zoeterwoude, Anja Anker-Borst

Kleine dingen

Mirjam Baas

Bij twijfel niet kopen

Hierbij enkele tips waar ik zelf veel plezier aan beleef. Ten eerste natuurlijk: meedoen aan de Internationale Niet-Winkeldag. De enige konsumindertip die echt werkt is: niet gaan winkelen uit verveling, op koopzondagen of tijdens de uitverkoop. En als je dan toch gaat winkelen, neem dan geld mee voor datgene dat je wilt kopen. Niet pinnen, niet chippen, geen geld lenen. En ga dan altijd eerst langs bij de kringloopwinkel.

Als je kleding koopt en je twijfelt of het wel goed staat: koop niets! Dat scheelt een kast vol miskopen. En ook als je twijfelt of je iets wel echt nodig hebt: koop niets!

Als je spullen hebt die je niet gebruikt, ruil dan met anderen. En (laat) kleding vermaken en aanpassen aan nieuwe trends of een veranderd figuur.

Rijnsaterwoude, P.E. van der Steeg-de Visser

Zondag

De oproep 'Doe mee door niet mee te doen' is ook van toepassing op de koopzondag. De extra openstelling van winkels kost extra energie, extra personeel, schaadt het milieu.

Als je niet meedoet aan de koopzondag, bespaar je heel wat. En er komt in ons levenspatroon weer meer ruimte voor sociale kontakten, familie- en kinderenbezoek, gezelschapsspelletjes. Laten we geen kuddedieren zijn, maar onszelf. De vrije zaterdag is er gekomen om meer te kunnen doen aan sport en dergelijke. Laat de zondag een rustdag zijn.

Neede, J.A. Vroegop

Bloemen

Koop niet elke week een bos bloemen, maar wees kreatief met wat u vindt in tuin, park of bos. Een bloeiende chrysant in een pot kan - eenmaal uitgebloeid - in de tuin. Het volgende jaar snijd je er zelf een boeket van!

Pesse, G. Warmelink


menu | dDH