[Menu]  [dDH]

Niet-Winkeldag 1999:
Niet-Winkelen blijkt veel leuker dan winkelen!


P E R S B E R I C H T

Sint-Michielsgestel, 27 november - Niet-Winkelen is leuk! Dit valt op te maken uit de laaiend enthousiaste reakties uit het hele land van plaatselijke aktiegroepen die zaterdag de straat op gingen. Het was die dag Internationale Niet-Winkeldag.

,,Het was fantastisch, verbluffend'', meldt Judith Lorand uit Den Haag. ,,We hebben echt heel veel mensen bereikt.'' Lorand liet zich niet-winkelend rondrijden op een bakfiets met een luxe fauteuil, een gezellig tafeltje met een kleedje en een vaas bloemen.

Niet-Winkelaars in Delft veroorzaakten veel hilariteit met de onthaastingsbank waarmee zij door de stad sjouwden. En in Nijmegen was een konsu-meer te zien, een kinderbadje gevuld met hedendaagse konsumptiegoederen, waaronder een elektrische ruggekrabber.

,,Eigenlijk hebben we alleen maar positieve reakties gehad'', meldt ook Frieda Reijners uit Roermond, waar de Niet-Winkeldag dit jaar voor het eerst werd gevierd. Vier 'ratten', onderling kommunicerend met mobiele telefoons, renden in Roermond door de winkelstraten. Ze duwden volgeladen winkelwagentjes voort, en eentje was intussen ook nog druk in de weer met zijn laptop.

En Jaap Bouman uit Spijkenisse meldt ,,we hebben veel gelachen''. Net als in veel andere plaatsen was in die plaats de ruilkraam voor ooit-gekregen-maar-nooit-gebruikte kadootjes een groot sukses. En de vrolijke en kritisch noten die in Rotterdam werden uitgedeeld toverden een glimlach tevoorschijn.

Ook uit Hilversum veel enthousiasme. De Niet-Winkelaars enqueteerden voorbijgangers in het kader van een Konsuminderonderzoek. De resultaten worden binnenkort bekendgemaakt.

Uit Amersfoort, Amsterdam, Bilthoven, Eindhoven, Geldrop, Gouda, Heerlen, Houten, Roosendaal en Weert komen soortgelijke reakties. Uitgebreide verslagen uit al deze plaatsen zijn de vinden op koopniets.nl

De Niet-Winkeldag werd ook gevierd in Arnhem, Den Bosch, Hellevoetsluis, Leiden, Montfoort en Tilburg.

De Internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day) is een jaarlijkse wereldwijde protestdag tegen de westerse overkonsumptie.

Ook de verslagen uit andere landen zullen de komende dagen verschijnen op koopniets.nl


Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - [email protected]
Postbus 163, 5270 AD Sint-Michielsgestel - 073-5941622 / 030-2730100


menu | dDH