[Menu]  [dDH]

Niet-Winkeldag 1999:
Blote Borsten in Magna Plaza


P E R S B E R I C H T

Amsterdam, 24 november 1999

Zaterdagmiddag 27 november om 14.00 uur, geven de 'dames' van de Schone Kleren Kampagne zich bloot in Magna Plaza; zij hebben besloten geen onrecht van kledingbedrijf Gap Inc. meer aan hun lijf te accepteren. De directe aanleiding hiervoor zijn de zich opeenstapelende incidenten bij de onderaannemers en de meer dan onbevredigende opstelling daarin van het bedrijf.

'Stukje' Gap-geschiedenis

Begin jaren '90 ontwikkelde Gap als een van de eersten een gedragscode voor zijn onderaannemers. Implementatie zou snel volgen, beloofde Gap. Ondertussen kwam de ene na de andere schending van arbeidsrechten bij onderaannemers aan het licht. Na internationaal protest culmineerde dit in 1995 in het opzetten van een monitoring systeem in eenn fabriek in El Salvador die voor Gap produceert. En helaas is dit 'Salvadoraanse wapenfeit' het enige dat Gap heeft bewerkstelligd in de afgelopen tien jaar. De rest is 'business as usual': de veelal Aziatische arbeidsters die kleren maken voor Gap op Saipan, Mauritius, Madagaskar, in Rusland, Roemenie, Thailand en Bangladesh, werken nog steeds twaalf uur per dag voor een loon dat onder het bestaansminimum ligt. De fabriekshallen waarin ze werken zijn nog altijd onveilig, oververhit en overvol en de barakken waarin ze leven idem dito.

Een paar voorbeelden.

Deze zomer hebben we Gap via een protestbrievenkampagne gevraagd om in ieder geval bovengenoemde misstanden recht te zetten en de eigen gedragscode dus te implementeren. Daarnaast vragen we om onafhankelijke controle van die code. Omdat Gap echter niet serieus ingaat op onze vragen, hebben we besloten om dan nu maar wat opzichtiger aandacht te gaan vragen voor de arbeidsomstandigheden bij Gap!

Voor meer informatie kunt u van ma t/m vrij contact opnemen met de Schone Kleren Kampagne, telefoon 020-4122785, of zaterdagmiddag om 14.00 uur naar Magna Plaza in Amsterdam komen.

The Clean Clothes Campaign
PO BOX 11584
1001 GN Amsterdam
+31-20-4122785
+31-20-4122786

www.cleanclothes.org


menu | dDH