[dDH] [Menu]  Internationale Niet-Winkeldag 2000

PERSBERICHT - 1 november 2000

Straatakties tijdens Niet-Winkeldag op zaterdag 25 november

In veertien plaatsen in Nederland zijn de voorbereidingen begonnen voor ludieke straatakties op zaterdag 25 november, Internationale Niet-Winkeldag.

De Niet-Winkeldag valt dit jaar vlak na de internationale klimaatkonferentie in Den Haag, waar regeringsleiders zich het hoofd breken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De aktievoerders op Niet-Winkeldag hebben een antwoord: minder konsumptie! Een vrolijk meisje met lege handen is dit jaar het symbool van de kampagne. 'Ik heb alles al', staat op haar T-shirt.

De Niet-Winkeldag is een jaarlijkse protestdag tegen de westerse konsumptiekultuur en staat in het teken van 'konsuminderen voor een schoner milieu en een eerlijker verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt'. Als alle wereldbewoners dezelfde leefstijl zouden hebben als westerlingen, dan zouden er drie aardbollen nodig zijn om de benodigde grondstoffen en energie te leveren.

De internationale Niet-Winkeldag ('Buy Nothing Day') wordt gevierd in tientallen landen. De dag krijgt vorm door akties van plaatselijke groepen, zoals straattheater, een ruilkraam voor ooit-gekregen-maar-nooit-gebruikte Sinterklaaskadootjes, of het bieden van alternatieven voor fun-shoppen.

De Buy Nothing Day vindt zijn oorsprong in Canada. Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, introduceerde de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland.

Omslag heeft een Aktiehandleiding gemaakt voor plaatselijke groepen. Half november verschijnt de Consuminderkrant, waarin tien verschillende organisaties hun visie op konsuminderen geven.
Politiek tekenaar Olivier Rijcken (Oli4) ontwierp het logo.

Op de website www.koopniets.nl is aktueel nieuws over de Niet- Winkeldag te vinden, alsmede een uitgebreid archief met achtergrondinformatie en verslagen van voorgaande jaren. Op deze website is ook de poster beschikbaar, die met een druk op de knop kan worden uitgeprint. Ook het logo van de kampagne is hier te downloaden.

De plaatsen waar nu al initiatiefnemers begonnen zijn met de voorbereidingen zijn: Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Bilthoven, Den Bosch, Eindhoven, Geldrop, Houten, Leiden, Nijmegen, Roermond, Roosendaal, Tilburg en Zutphen. Dagelijks komen daar nieuwe initiatieven bij.


Noot voor de pers:
Nadere informatie via 040-2910295 of nwd@omslag.nl (Marta Resink of Dick Verheul)
Of kijk op www.koopniets.nl

 

menu | top | dDH