[dDH] [Menu]  Internationale Niet-Winkeldag 2000

PERSBERICHT - 23 november 2000

Niet-Winkeldag wordt zaterdag uitbundig gevierd


In minstens twintig plaatsen in Nederland gaan aktievoerders aanstaande zaterdag de straat op om de Internationale Niet- Winkeldag te vieren.

In minstens twintig plaatsen in Nederland gaan aktievoerders aanstaande zaterdag de straat op om de Internationale Niet- Winkeldag te vieren.

Protestakties tegen de westerse konsumptiekultuur zullen plaatsvinden in Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Bilthoven, Den Bosch, Eindhoven, Geldrop, Den Haag, Heerlen, Hellevoetsluis, Houten, Leiden, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Roosendaal, Rotterdam, Tilburg en Veenendaal.

De Niet-Winkeldag staat in het teken van konsuminderen voor een schoner milieu en een eerlijker verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt.

In Arnhem zal een koopvirus rondwaren, in Leiden brengen jongeren het 'Geluk is gratis-lied' ten gehore, in Roermond krijgen de kinderen een prachtige ballon met opschrift 'KOOP NIETS!', in Breda zullen jongeren een 'Koopvrije zone' veroveren, in Eindhoven kunnen mensen die winkelmoe zijn even op adem komen in een huiskamer-op-straat. In Heerlen worden doosjes tevredenheid uitgedeeld en in Middelburg is een ruilkraam, waar ieder zijn ooit-gekregen-maar-nooit-gebruikte Sinterklaaskadootjes kan omruilen voor andere kadootjes.

De Niet-Winkeldag valt dit jaar vlak na de internationale klimaatkonferentie in Den Haag, waar regeringsleiders zich het hoofd breken over het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De aktievoerders op Niet-Winkeldag roepen konsumenten op om hun macht te gebruiken om bij te dragen aan de oplossing van het klimaatprobleem, door vaker de aanhoudende reklamestroom te negeren en te zeggen: Genoeg is genoeg! Konsuminderen schept bovendien ruimte voor de echt belangrijke dingen, zoals rust, ruimte, natuur en sociale kontakten.
Een vrolijk meisje met lege handen is dit jaar het symbool van de kampagne. 'Ik heb alles al', staat op haar T-shirt.

In tientallen andere landen zal Niet-Winkeldag ook worden gevierd. In Europa zijn akties in Oostenrijk (Kauf Nix Tag), Denemarken (Koeb intet dag), Finland (Ala osta Mitaan-Paiva), Frankrijk (Journee sans Achat), Groot Brittannie (Buy Nothing Day), Griekenland, Italie (Giornata del Non Consumo), Noord Ierland (Buy Nothing Day), Noorwegen (Kjopefri Dag), Portugal (Dia Sem Compras), Slovakie (Dnes nic nekupte) en Spanje (Dma No Compres Nada). Verder wordt Buy Nothing Day gevierd in tientallen staten van de VS, in Canada, Australie, Panama en Nieuw-Zeeland. In Kyoto (Japan) is dit jaar voor de tweede keer een 'Mu-bai-day' en Israel heeft zijn Yom Le'lo Kniyot.

Buy Nothing Day vindt zijn oorsprong in Canada. Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, introduceerde de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland.


Noot voor de pers: Nadere informatie via 040-2910295 (Marta Resink of Dick Verheul) Of kijk op http://koopniets.nl/

 

menu | top | dDH