Menu| Archief 2001
KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Utrechse activisten volgend jaar zeker weer de straat op

Inspannend, spannend en leerzaam

UTRECHT, 25 november 2001 - De negen actievoerders die zaterdag in Utrecht de straat op gingen, zijn enthousiast over hun actie. ,,Het was een inspannende, spannende en leerzame ervaring en volgend jaar willen we weer de boer op,'' meldt Bernadette Dirks.

Door

Hier in Utrecht is het uitstekend gegaan. Boven ieders verwachting zelfs. Zaterdag vertrokken wij, na hard werken, rond het geplande tijdstip van half twee met een zeer opvallende bakfiets richting de stad. De bakfiets was versierd met drie spandoeken, KOOP-NIETS-ballonnen, infusen, dozen en tassen, twee echte koopzieke consumenten met mobiel, hond en drank, zeven verpleegkundigen in echte uniformen en een hoofddoekje met een rood kruis, die pilletjes, ballonnen en informatie uitdeelden en enquêtes afnamen. Dit alles met een zeer gezellig muziekje op de achtergrond van Dutch Dixie College.

Aan de spandoeken kon iedereen zien waar het om ging: 'Koop gerust, maar koop bewust', 'Denk meer, consu minder', 'Overconsumptie schaadt gezondheid, derde wereld en milieu' en 'Wij zijn koopziek'.

We hadden veel bekijks. Om twee uur arriveerden wij in de stad en werden al snel omringd door een fotograaf van het ANP, een fotograaf van Present (een lokale Utrechtse krant), een journalist van het Utrechts Nieuwsblad en om vier uur verscheen ook de lokale Utrechtse tv.

Het publiek reageerde over het algemeen positief. De mensen uit de 'lagere' en uit de 'hogere' bevolkingsklasse stonden minder open voor de actie.

Het was leuk om te horen dat er door verschillende mensen verschillende groepen consumenten werden aangesproken: allochtonen, fervente winkelaars, jongeren of geïnteresseerden.

Verder hebben we zeshonderd informatiefolders uitgedeeld wat nog te weinig was, honderd ballonnen waarvan we er ook te weinig hadden, pilletjes tegen de koopziekte en ook hebben twee mensen het consuminderonderzoek uitgevoerd, wat ik achteraf een erg leuke manier vond om ingang te vinden bij de mensen. Volgend jaar zou iedereen deze enquête moeten gebruiken om de mensen te benaderen.

We hebben misschien wel duizend mensen bereikt. En als het nog in het Utrechts Nieuwsblad staat... Voor een eerste keer actievoeren ben ik zeer tevreden.

Om half vier begonnen de actievoerders moe te worden. Waarschijnlijk vanwege hun enthousiaste inzet. Maar de nog te arriveren tv-ploeg heeft er mede voor gezorgd dat we pas om half vijf uur vertrokken.

Al met al was het wat ons allemaal betreft een erg geslaagde actie. En ik hoop dat we de krant met foto en al gehaald hebben. Morgen met spanning dus naar de sigarenboer.

De twee radio interviews op vrijdag gingen goed. Ik heb me met hulp van anderen over mijn grote onzekerheid en weerstand heen kunnen zetten. Ik ben trots op mijzelf.

Bij 'de stem van M' mocht ik twee metgezellen meenemen en samen met Rien de Wolff (Blue Diamonds) en een filmrecencent (met zijn zessen aan een ronde tafel met microfoons in het café Springhaver) werd het interview een erg leuk, levendig samenspel. Ideale omstandigheden voor een interview wat mij betreft.

Het belang van de pers, voor een actievoerder die graag veel mensen wil bereiken, is mij nu ook duidelijker geworden. Het was een inspannende, spannende en leerzame ervaring en volgend jaar willen we weer de boer op.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag