Menu
KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Triomftocht door het consumptieparadijs

(Vam onze correspondent)
NIJMEGEN, 30 november 2002 - Het centrum puilde vandaag uit van de kopende mensen. Voor de winkeliers zijn het gouden tijden, totdat vandaag enkele groepjes in actie kwamen. Zij hadden een hele andere boodschap: 'koop niets!'

Niet-Winkeldag 2002 Nijmegen - (c) foto DWARS Rond twaalf uur installeerden mensen van Jongeren Milieu Actief een kraampje op het drukste kruispunt van het winkelcentrum. Deze weggeefwinkel bleek zo concurrerend dat de commerciële markt aardig werd verziekt. Via een flyer werd het winkelend publiek bewust gemaakt van de prijs die betaald moet worden voor de overconsumptie in de rijke landen.

Om een uur of twee begon een ander groepje met een 'No Logo parade'. In de Marikenstraat, de Nijmeegse koopgoot, werden (bijna) alle uithangborden voorzien van een alternatieve boodschap. Zo werden de merknamen als Mexx, KLM en Esprit vervangen door 'Koop meer' en 'Geluk = gratis'. De reacties van voorbijgangers varieerden van gematigd enthousiast tot 'hebben jullie niks beters te doen'. De winkeliers waren nog minder blij met de actie. Regelmatig verzochten ze zeer dringend om de vellen papier onmiddellijk te verwijderen: 'als ik over vijf minuten terugkom en hij is niet weg, dan krijg je klappen'.

Het No Logo team liet zich echter niet intimideren en vervolgde zijn triomftocht door het consumptieparadijs. Toen alle borden beneden beplakt waren, werden de laatste vellen op de bovenste verdieping van de winkelstraat vastgemaakt. (...)

Dissonant in de actie was de confrontatie met de boze eigenares van een modezaak, die ondermeer leidde tot het afpakken van een camera van de actievoerders, enkele rake klappen van winkelierszijds, eindeloze discussies, en twee zich geen raad wetende politieagenten. Totale schade: een blauw oog, een kapotte hand, een verbogen brilletje, een beschadigd fototoestel en een verloren schijfje vol foto's.

Verder werd in Nijmegen nog een spandoek opgehangen met de tekst '$top the war, $top consuming'. Daarnaast werden video's vertoond in de etalage van politiek café De Klinker, waaronder een film over proletarisch winkelen door Yomango.

Na afloop werd gezellig nagepraat, al was het met een pakje bladerdeeg op het dikke oog.

Niet-Winkeldag 2002 Nijmegen - (c) foto DWARS

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag