Menu
KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

'Kunnen we niet vaker zo'n Niet-Winkeldag houden?'

(Door Sylvia van Bruggen)
AMSTERDAM, 30 november 2002 - Op de brug tussen Linnaeusstraat en Middenweg in Amsterdam-Oost stond vandaag een tafeltje met gratis waar. Terwijl (winkelende) voorbijgangers keken en vroegen waar het over ging, werden links en rechts tientallen koopniets-ballonnen uitgedeeld aan de kinderen.

Niet-Winkeldag, daar hadden toch niet zo veel mensen van gehoord, of ze dachten dat het om de euro ging. Maar als je het dan uitlegde, was iedereen heel positief. De negatieve reacties zijn op één hand te tellen, en dat betreftdan mensen die niet even de tijd willen nemen om te horen waar het nu eigenlijk over gaat.

Al snel hadden de mensen de smaak te pakken en werd er in ruil voor de gratis cadeau's enthousiast van huis ruil-spullen gehaald. De flyers met achtergrondinformatie, het hergebruiken en consuminderen zijn zo nu en dan ook besproken, maar voor de meeste mensen was het concept an sich al duidelijk: wat de een kwijt wil, daar is de ander nog blij mee. Hele serviezen en boekenkasten zijn er doorheen gegaan.

Een oud vrouwtje had er zoveel moeite mee de puzzel voor haar kleinzoon zonder betalen mee te nemen (ze bleef maar haar portmonnee tevoorschijn halen) dat ze uiteindelijk oliebollen heeft gehaald bij de tegenoverliggende kraam voor ons ''actievoerders''!

De gemeenschapszin kwam echt naar boven, heel leuk was dat. Een vrouw nam mijn lege thermoskan mee om 'm opnieuw met overheerlijke kruidenthee te vullen, ze bleek later mijn overbuurvrouw.

Het printen en uitdelen van de 'waardebonnnen' met immateriële cadeau's (haarknipbuurt, ontbijt op bed, massage enz) die ik ontworpen had, is er bij ingeschoten. Maar het weggeven en inruilen was al zo'n doorlopende drukke activiteit dat we ook niet verlegen zaten om meer thema's en illustratiemateriaal.

De boodschap kwam heel helder over, en er was het enthousiasme van de mensen die blij waren met hun onverwachte cadeautje. Heel veel mensen vroegen trouwens nog of we het niet vaker konden doen, dan zouden ze hun spulletjes verzamelen en inbrengen. Een heel jaar wachten is te lang, en ik geloof niet dat er een weggeef-winkel is in Amsterdam...

Nou groetjes, ik laat het even hierbij, ik ben hartstikke moe maar erg voldaan (heb zelf ook nog enkele leuke dingen geruild, vond wel dat dat mocht)

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag