Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Brochure verschenen: Een einde aan overconsumptie

Eindhoven, 3 november 2003 - Vandaag is de brochure verschenen met de titel 'Een einde aan Overconsumptie', van de hand van de Leidse politicoloog Dr. Marius de Geus. De brochure is een uitgave van Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling.

De brochure bevat de tekst van een lezing die De Geus in het voorjaar van 2003 hield tijdens een drukbezochte bijeenkomst bij Omslag in Eindhoven.

Dr. Marius de Geus (1954) doceert het vak politieke filosofie bij Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden en publiceerde dit jaar zijn nieuwe boek The End of Over-consumption - Towards a Lifestyle of Moderation and Self-restraint'. Dit wetenschappelijke werk vormt een politiek-theoretische onderbouwing van het wereldwijde pleidooi tot consuminderen.

Gezien het enthousiasme tijdens en na de lezing en omdat The End of Over-consumption vooralsnog niet in het Nederlands zal worden vertaald, besloot Omslag de tekst van de lezing bredere bekendheid te geven. Daarnaast vormt de visie van De Geus een belangrijke bijdrage aan de internationale Niet- Winkeldagcampagne.

Omslag coordineert al sinds 1995 elk jaar de Internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day) in Nederland.

Enkele citaten uit de brochure:

"Uit een oogpunt van de bescherming van natuur en milieu wordt het hoog tijd dat maatschappelijke organisaties, politieke partijen en overheden zich bewust gaan richten op een diepgaande cultuurverandering en het bevorderen van zelfbeperking en matiging van consumptie bij de burgers.''

"Wie om zich heen kijkt ziet dat veel burgers vastzitten in de tredmolen van steeds langer werken om nog meer spullen te kunnen aanschaffen. Dit algemene verschijnsel heeft echter belangrijke negatieve gevolgen voor diezelfde burgers. Zij hebben vaak nergens meer tijd voor, raken gespannen en lopen de kans op een burnout. Hun levensstijlen en consumptiegedragingen hebben ook nadelige gevolgen voor het milieu en de Derde Wereld. De natuurlijke leefomgeving raakt in toenemende mate vervuild, terwijl de Westerse burgers door hun consumptieve levensstijl bezig zijn om de natuurlijke hulpbronnen van de aarde versneld uit te putten. Het is de hoogste tijd dat maatschappelijke organisaties, politieke partijen en overheden zich bewust gaan richten op een diepgaande cultuurverandering.''

Marius de Geus

Marius de Geus (1954, Den Haag) doceert Politieke Filosofie bij Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Leiden. Hij heeft zich gespecialiseerd in vraagstukken van natuur- en milieubeleid, hetgeen heeft geresulteerd in vele artikelen en de boeken: Politiek, Milieu en Vrijheid (1993), Ecologische Utopieen (1996), Democracy and Green Policital Thought (1996, met Brian Doherty), Ecological Utopias (1999), De Bevrijding van het Landschap (2001, met Thomas van Slobbe), en The End of Over- consumption (2003). Over deze onderwerpen geeft hij regelmatig cursussen en houdt hij lezingen.

De brochure Een einde aan overconsumptie (20 pag) kost E 2,-. Te bestellen door E 3,- (incl. verzendkosten) over te maken naar giro 753665 van Omslag in Eindhoven. Vermeld 'Overconsumptie'.
Of bestel via de website van omslag.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag