Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

PERSBERICHT

(17 november 2003 - Van Omslag)

Acties op Niet-Winkeldag in minstens tien steden

Eindhoven, 17 november - In meer dan tien steden wordt gevolg gegeven aan de oproep om op Niet-Winkeldag een krachtig protest te laten horen tegen de Westerse consumptiecultuur. Nog dagelijks melden zich nieuwe initiatieven aan van 'consuminderaars' die de boodschap 'Genoeg is genoeg' zullen uitdragen op zaterdag 29 november.

KOOP NIETS! Duizenden kooplustigen zullen volgende week zaterdag in de winkelstraten verrast worden met gratis eten, muziekinstrumenten van afval, weggeefkramen en ruilkramen van ooit-gekregen-maar- nooit-gebruikte-kadootjes en straattheater. Of ze zullen uitgenodigd worden om even uit te rusten van de koopdrukte in een gezellige huiskamer-op-straat, waar een kopje thee op hen wacht.

Spandoeken met 'Koop Niets', 'Denk Meer, Consu Minder' en 'Geluk is gratis!' maken duidelijk waar het om gaat. In Rotterdam zal de 'Rattenvanger van Hamelen' opduiken, waarbij reclame en hebzucht als rattenvanger-op-stelten de consumenten aantrekt met muziek en leuzen. Maar de redding is nabij, want het publiek krijgt 'medicijnen' en recepten tegen de koopverslaving en -verleiding. In Tilburg zullen Fransje en Fransje het ware geluk gratis uitdelen.

De Internationale Niet-Winkeldag ('Buy Nothing Day') wordt gevierd in tientallen landen. Het initiatief ontstond in 1992 in Canada en verovert sindsdien de wereld. Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, introduceerde de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland.

Het affiche van de Niet-Winkeldag in Nederland toont een vrolijk meisje met lege handen, met op haar T-shirt de tekst 'Ik heb alles al'.


Noot voor de redactie

- Einde persbericht -

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag