Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag-verslagen 2003

Rotterdam: Klantenvanger veroorzaakt hilariteit

ROTTERDAM - De gevreesde Klantenvanger van Rotterdam trok op Niet-Winkeldag door de straten. Gehuld in rood en zwart met hoorntjes op zijn hoofd liep hij op zijn lange poten rond, met een valse melodie de voorbijgangers met zich mee lokkend de winkels in. 'Koop Meer!' vermeldde het bord dat aan de hobo hing die de klanken voortbracht. Velen, velen gaven gehoor aan de lokkende toverklanken en zij kochten nog meer.

Maar de hulp was nabij. Twee zorgzame verpleegsters verleenden Eerste Hulp bij Overconsumptie. Het overlevingspakket bevatte boodschappenbriefjes, een bouwplaat waarvan een miniportemonneetje te maken was (een creditcard paste er niet in) consumindertips en pillen die het koopvirus moesten bestrijden.

Aan tweehonderd consumenten kon zo'n reddend pakket verstrekt worden. In totaal deden zo'n tien actievoerders mee en toen de pakketten op waren werden er nog veel pamfletten uitgedeeld.

De actie trok veel aandacht en oogstte lachende gezichten en hilatiteit, vertelt Willemien Troelstra van Milieudefensie Rotterdam. ,,Vooral de mensen die op een afstandje stonden hadden veel lol, als ze zagen dat iemand anders werd aangesproken door een verpleegster. Ze waren allang blij dat ze zelf buiten schot bleven''.

Twee persfotografen kwamen het tafereel vastleggen. In totaal deden zo'n tien actievoerders met de actie mee.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag