Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag-verslagen 2003

Eindhoven: Spontane kinderdemonstratie

EINDHOVEN - Zes jochies van een jaar of tien vormden op Niet-Winkeldag een spontane demonstratie door de Eindhovense winkelstraten. De ballonnen met 'Koop Niets!' erop hielden ze fier in de lucht, ze zwaaiden met de gekregen folders en luid scanderend riepen ze het publiek op om niets te kopen. ,,Ze waren lid van de Scouting en daar was onlangs gepraat over consumeren en consuminderen'', vertelt Regina Wuisan, die zaterdag de ballonnen uitdeelde. ,,Ze begrepen waar het over ging en ik was verrast om te zien dat ze zo spontaan in actie kwamen''.

Tijdens het uitdelen van de ballonnen ontmoette ze veel instemming, en daarnaast ook veel mensen die het verhaal over de Niet-Winkeldag nog nauwelijks begrepen. Het bleken beslist niet alleen kleine kindeen te zijn die graag een ballon met 'Koop Niets!' wilden hebben. Menig volwassene stapte ermee door de straten. Een moslim knikte instemmend terwijl hij wachtte tot de ballon voor zijn dochtertje was opgeblazen. ,,Solidair zijn met de armen, dat staat in de Koran''.

Inmiddels stond op de Eindhovense markt een vrolijke bakfiets waar mensen hun ooit-gekregen-maar-nooit-gebruikte-cadeautjes konden omruilen. Minstens honderd mensen maakten gebruik van de ruilservice. Zes Niet-Winkelaars bij de bakfiets riepen voorbijgangers luidkeels op om naar de bakfiets te komen om daar 'niets' te kopen. En ieder die met een nors gezicht voorbij liep kreeg een compliment: ,,Heel goed, u heeft bij ons niets gekocht!''.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag