Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag-verslagen 2003

Mensen kwamen zich verontschuldigen voor hun inkopen

DEN BOSCH - Tot in de avondschemering hebben tien enthousiaste consuminderaars op het plein tussen de Markt en de Arena het winkelend publiek op Niet-Winkeldag uit hun kooproes proberen wakker te schudden. Onder de enthousiastelingen waren leden van Food Not Bombs in Den Bosch en de Loesje-afdeling van Den Bosch.

Food Not Bombs deelde een overheerlijke veganistische groentesoep, broodjes en salade uit. Dat alles gemaakt van eten dat anders op de afvalberg van winkels zou verdwijnen.

Loesje Den Bosch heeft de aandacht getrokken met een lange posterwaslijn waaraan Loesje-consuminderposters hingen en daarnaast stond de winkelstraat vol borden met Loesje-teksten als 'Free the market, buy less', 'Niet Winkel Dag, mijn winkelwagen weer vol idealen geladen'. en 'Mensen koop toch niks'. Ook zijn er honderden flyers aan het publiek uitgedeeld met aan de ene kant een Loesje-tekst en aan de andere kant een paar vragen die de gemiddelde koopverslaafde wel eens aan zichzelf zou mogen stellen. Zo'n Loesje-flyer wordt meestal graag door de mensen aangenomen en de teksten lenen zich goed om mensen aan te sporen en zelfkritisch te laten zijn.

Naast de Food-not-Bombs-kraam stond er ook een weggeefkraam waar veel spullen die een ander niet nodig had een tweede leven kregen. Vooral bij kinderen was de kraam erg in trek, maar het leukste vonden zij toch wel de grabbelton. Ook was er een heuse kledingafdeling waar de restanten van een 'kleren-ruilmiddag' te vergeven waren. Op deze extreem-drukke zaterdagmiddag hebben zeker duizenden mensen de Niet-Winkel-kraampjes gepasseerd. Wie wilde kreeg een flyer, een kop soep of uitleg.

Het is altijd moeilijk in te schatten wat mensen denken als ze de Niet-Winkel-actie zien. De mensen die even bleven waren over het algemeen erg positief. Een meneer werd een beetje kwaad. Hij kocht toch Max Havelaar-producten en hij gebruikte kringlooppapier dat-ie keurig na gebruik in de oudpapiermand gooide? De actievoerders hebben hem proberen duidelijk te maken dat de actie om de OVERconsumptie en bewustwording ging van mensen die zich nog niet zo bewust met de geschiedenis en toekomst van een product bezig hielden. Toch vond hij dat hier een verkeerde actievorm was gekozen. Mensen zouden volgens hem negatief of ongeinteresseerd reageren op de actie.

Actievoerster Geertje Jansen reageert: ,,Nou, die negatieve reacties heb ik niet gezien, maar misschien is het wel een goed idee om volgend jaar voor een (inter-)actievere en ludieke vorm van actievoeren te kiezen. Dat je wat bereikt hebt merk je als mensen zich aan het einde van de middag komen verontschuldigen voor hun inkopen. Tsja, we zijn er nog niet, maar we komen er wel!'' Winkeliers en de media hebben helaas niet op de Bosschie actie gereageerd. Wel kwam de politie even langs omdat de niet-winkelaars geen ventvergunning hadden. ,,Maar we verkopen toch niks? We vertellen alleen onze mening!'' De politie bleef onvermurwbaar. Als de activisten wilden blijven staan zouden ze een verplaatsbare kraam moeten hebben. Nou, die wieltjes waren zo gehaald, maar die regeltjes? ,,Die mogen ze van mij zo gratis meenemen'', zegt Geertje. En verder concludeert ze: ,,Al met al zijn we erg tevreden. We willen volgende week zo weer de straat op. Jammer dat het maar een keer per jaar Niet-Winkeldag is. We zijn nu al weer bezig met een actie net voor de kerst om het nog maar eens een keer met de mensen over de overconsumptie te hebben. Volgende jaar dus weer. Mobiel en ludiek dan en misschien dat we dan proberen om een punt heel goed duidelijk te maken. Lekker speldenprikken omdat het in Den Bosch nog heel hard nodig is!''

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag