Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag-verslagen 2003

Wageningen: Een echt internationale actie

WAGENINGEN - Acht leden van Jongeren Milieu Actief richtten op de markt in het centrum van Wageningen een gezellige huiskamer in, waar vermoeide winkelaars even tot rust konden komen. Ze kregen gratis een kopje warme koffie, chocolademelk of thee aangeboden. Onder een grote partytent stonden een luie bank, een grote tafel en een paar stoelen en zelfs een schemerlamp opgesteld. De aandacht werd getrokken door een groot spandoek, met daarop de tekst 'Niet-Winkeldag' en een uitvergrote afbeelding van het Niet-Winkeldaglogo van het vrolijke meisje met de tekst 'Ik heb alles al' op haar t-shirt. Het spandoek trok flink de aandacht en veel mensen kwamen informeren wat de bedoeling was. Overigens konden kinderen meehelpen het spandoek inkleuren; dat leverde aan het eind van de dag een nog vrolijker meisje met prachtig gekleurde haren op.

In de loop van de dag sloten zich ook een paar buitenlandse studenten van de Landbouw Universiteit bij de actie aan. Bijzonder was dat twee van hen, een Amerikaan en een Israëliër zelfs veel beter op de hoogte bleken van de Niet-Winkeldagdagcampagne dan de activisten zelf. De Israëliër haalde thuis een 'Amerikaanse' vlag op, waarvan de sterren waren vervangen door de logo's van grote multinationals. En de Israëliër vertelde honderduit over zijn eigen deelname aan de Niet-Winkeldag in Israël. Deze gesprekken maakten het verblijf in de huiskamer-op-straat extra interessant. Er zijn heel wat litertjes warme drank verstrekt.

Lidewei Kruizinga is na afloop erg enthousiast over de actie: ,,We hebben eigenlijk alleen maar positieve reacties gehad. Veel mensen vonden het een goed initiatief en waren het met ons eens dat we best wel wat minder kunnen consumeren''. De plek van het spandoek bleek cruciaal voor de actie. Het hing eerst wat achteraan, waardoor veel mensen achteloos aan de huiskamer voorbij liepen. ,,Toen het doek eenmaal prominent in het zicht was gehangen, begonnen mensen echt nieuwsgierig te worden en uit zichzelf om een uitleg te vragen,'' zegt Lidewei Kruizinga. ,,Zelf vond ik de actie van dit jaar leuker gaan dan vorig jaar. Toen stonden we met een cadeautjes-omruilkraam, maar dat was niet echt een succes. De actievorm van dit jaar was veel leuker!''.

Er kwamen journalisten langs van Dagblad De Gelderlander en van het huis-aan-huisblad Stad Wageningen. Voor beide kranten zijn ook foto's gemaakt.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag