Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag-verslagen 2003

Amersfoort: een daverend ritme trok door de straten

AMERSFOORT - Tromgerommel, een oorverdovend ritme, lachende mensen, verbaasde gezichten. Het hoogtepunt van de Niet-Winkeldag in Amersfoort was ongetwijfeld het laatste uur van de middag. Een wonderlijke samba-band trok door de straten, zoveel vrolijkheid zie je zelden in een winkelstraat!

Voor de eerste keer deelde Food Not Bombs gratis eten uit. De Amersfoortse Food-Not-Bombers werken al langere tijd samen met Food Not Bombs in Utrecht, en de Utrechters hielpen deze dag de mensen in Amersfoort. Food Not Bombs-groepen halen overtollig voedsel op bij winkels. Meestal is het goed eten, waar een plekje aan zit of dat dicht tegen de houdbaarheidsdatum aan zit. Van die gratis gekregen ingredienten maakt Food Not Bombs een heerlijke maaltijd, die gratis op straat wordt uitgedeeld. Het is een protest tegen de wereld waarin sommigen voedsel weggooien, terwijl miljoenen anderen honger hebben. Een wereld waar meer geld wordt uitgegeven aan wapens dan aan bestrijding van armoede. Pal naast McDonalds was het gratis eten verkrijgbaar. Aanvankelijk keken de voorbijgangers nog wantrouwend. Zomaar gratis eten weggeven? Dat kan niet deugen...! Maar toen de eerste schapen over de dam waren, was het een groot succes.
Intussen had de ruilkraam op de Varkensmarkt veel aanloop. Hier werden driftig cadeutjes verzameld en geruild. Zelfs het opblaasbare schilderijlijstje kreeg een gelukkige nieuwe eigenaar.
En wie het koud had of moe was, kon in de huiskamer-op-straat van Jongeren Milieu Actief even op adem komen. Koffie en thee stonden daar klaar.
En dan het hoogtepunt: muziek maken met afval. Een grote rijdende afvalcontainer, een Kliko beplakt met affiches, was de grote trom. Drie mensen bespeelden hem, terwijl een vierde hem voorttrok. Ook bouwmaterialen, ijzeren pijpen, potten en pannen en een brandblusser dienden als slagintrument. Een daverend ritme bewoog zich door de straten, een spoor van lachende, verbaasde, onthuste en dansende mensen achter zich latend. Amersfoort zal zich deze Niet-Winkeldag nog lang heugen!

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag