Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Koning Klant gaat staken op 27 november!

De Niet-Winkeldag valt in 2004 samen met het Nederlands Sociaal Forum (NSF, 26-28 november in Amsterdam). Het zou mooi zijn om de inhoud van de Niet-Winkeldag te koppelen aan de inhoud van het NSF.

De leuzen 'Genoeg is genoeg', 'Een andere wereld is mogelijk' en 'De wereld is niet te koop' gaan prachtig samen.

Individuele consumenten hebben een machtig 'wapen' in handen: via hun (niet)koopgedrag kunnen zij de economie in een andere richting sturen: een economie die ten dienste staat van het welzijn van alle mensen wereldwijd, met respect voor mensenrechten en milieubelangen.

Het campagneteam van de Nederlandse Niet-Winkeldag speelt met de gedachte om dit jaar op 27 november een consumentenstaking uit te roepen en Koning Klant op te voeren als een soort mascotte.

Koning Klant gaat in staking! Want: de wereld is niet te koop en consumenten laten zich niet langer als marionetten gebruiken in een door de economie opgezweepte consumptiedwang.

Als de klant 'Koning' is, dan kan die koning ook staken. Want: genoeg is genoeg!.

Het zou leuk zijn om deze stakende Koning Klant op 27 november overal in het straatbeeld zichtbaar te maken: Koning Klant loopt door de winkelstraat met een groot bord: 'Ik staak!' Via flyers kan de bedoeling van de actie worden uitgelegd. Allerlei creatieve variaties op dit idee zijn denkbaar.

Wie voelt zich aangesproken en gaat dit idee verder uitwerken in een concrete actie?

De afgelopen jaren zijn er tijdens de Niet-Winkeldag overal ter wereld - en dus ook in Nederland - tal van creatieve acties gevoerd om de Westerse overconsumptie en de invloed van reclame op ons dagelijks leven aan de kaak te stellen. Elke groep legt daarbij eigen accenten.

Reacties op deze oproep zijn welkom via De Internationale Niet-Winkeldag op 27 november vindt dit jaar in Nederland voor de tiende keer plaats - en wereldwijd voor de dertiende keer. Het motto van de Niet-Winkeldag is 'Genoeg is genoeg!

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag