Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Bezuinig terug!

Heeft het kabinet jou ook in je portemonnee getroffen? Ook de buik vol van alle bezuinigingen? Wie kaatst kan de bal verwachten, bezuinig terug! Geef een signaal aan dit kabinet en koop de laatste zaterdag van november een dag lang niets!

In alle sectoren van de maatschappij wordt gestaakt tegen het kabinet. En niet zomaar, de toekomst is onzeker en het leven is duur. Dat merken we ook: op de huidige markt is je euro een gulden waard. En dat geldt voor iedereen. Want conductrice of bouwvakker, vakbondslid of huisvrouw, jong of oud: consumenten zijn we allemaal. En van elk luxe-artikel gaat 19% naar de staat. Daar mag je wat van terugverwachten. Houd daarom de hand op de knip, laat dit kabinet voelen wat bezuinigingen zijn!

Te goed en toch tekort

Er wordt in het westen ongelofelijk veel geproduceerd en geconsumeerd. Te veel zelfs. Zoveel, dat we het niet meer kunnen consumeren en er heel veel wordt weggegooid. Toch zijn producten soms zo duur dat we ze niet kunnen kopen. Zelfs gezinnen met een modaal inkomen kunnen niet rondkomen en draaien elk dubbeltje om. Hoe hard we ook werken, het lijkt niet uit te maken. Als je meer verdient, gaan de prijzen omhoog. Toch worden we van alle kanten aangespoord om maar meer en meer te consumeren. Dat is namelijk 'goed voor de economie'. Maar is altijd maar meer kopen wel de oplossing?

Denk meer, consu minder!

Als westerse consument heb je ontzettend veel macht. Hoe je hier je geld uitgeeft heeft invloed over de hele wereld. Reden te meer om daar eens goed over na te denken. Meer consumeren lijkt goed voor de welvaart, maar is een enorme aanslag op het milieu, de grondstoffen en de volksgezondheid. In ons land en in ontwikkelingslanden. Hiermee snijden wij ons dus flink in de vingers. Want wat verstaan we onder welvaart? Geld verdienen, zodat je dingen kunt kopen die je niet nodig hebt, die snel stuk gaan zodat je nieuwe moet kopen? Of is het belangrijker om gezond te zijn, schone lucht in te ademen, tijd te hebben voor elkaar? We rennen van hot naar her, omdat dat goed is voor de economie, maar vergeten dat die uiteindelijk om mensen draait. Maar het kan anders!

Duur of duurzaam?

Terug naar het stenen tijdperk? Juist niet! Vooruitgang betekent dat zaken langer meegaan, efficiënter werken, zuiniger met energie omspringen en wel werk, maar minder afval opleveren. Wegwerpartikelen zijn een achteruitgang, kosten enorm veel energie en leveren bergen onverteerbaar afval. Het gemak dat zij ons leveren wordt teniet gedaan door wat het kost om de schade en het leed te herstellen. De prijssticker toont niet wat het artikel werkelijk 'kost'. Zo komt wegwerpen ons uiteindelijk duur te staan. Luister dus niet naar de oproep om meer te kopen! Dit is geen opwaartse spiraal, maar een tornado.

Op 27 november is het Niet-Winkeldag. Consumenten in de hele wereld tonen hun onvrede. Want mens en milieu zijn belangrijker dan geld! Doe mee en koop niets!

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag