Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Buy Nothing World!

Eindhoven, 24 november 2004 - Kijk wat andere landen uit de kast halen om Niet-Winkeldag te vieren!

Groot Brittanie - De National Consumer Council, de Britse Consumentenbond, heeft zijn steun uitgesproken voor Niet-Winkeldag en roept op om een dag lang niets te kopen.
Op de site van BND Groot Brittannie zijn leuke Engelstalige posters, borden en pamfletten te downloaden, die je zelf kunt uitprinten en eventueel laten lamineren, zodat ze jaren meegaan.
Uiteraard worden er veel ruilmarkten en weggeefkraampjes georganiseerd. Een aantal leuke acties die in Engeland gehouden worden, zijn onder andere in Bristol: serieus uitziende mannen in driedelig kostuum, die op straat mensen 'Niet Winkeldag' aan mensen willen 'verkopen'. Ook zullen er koopslaven rondlopen in zwart met een groot blok aan hun been: een doos beplakt met merken. In Manchester delen activisten een gratis tijdschriftje uit met tips hoe je aan gratis dingen kunt komen in Manchester en in andere plaatsen.
www.buynothingday.co.uk

Duitsland - In Keulen zullen vijftien in het wit geklede mensen op een onverstoorbaar, langzaam tempo door de koopwoedende mensenmassa lopen, zonder ergens voor uit de weg te gaan. Dit in het kader van 'Entschleunigung'. In galerie Compact/Space in Berlijn is een fototentoonstelling getiteld 'konsum:objetiv', met als thema kritiek op en toekomstperspectieven van consumptie. Inzendingen zijn nog welkom!
buynothingday.narra.de

Canada/VS - 'Jammer groups' zijn nieuw gereedschap in de BND campagne. Het zijn handige netwerken via e-mail die activisten(groepen) in dezelfde stad in contact met elkaar kunnen brengen. Als het werkt, wordt het ook voor andere campagnes ingezet, zoals Buy Nothing Christmas.
De 'Niet-winkeldag actiepiramide' geeft je een goed overzicht van wat je kunt doen op Niet-Winkeldag, en hoe je het moet voorbereiden. Klik op de icoontjes en leer over posters, zombie-walks en het doorknippen van creditcards. Maar de top is natuurlijk, voer actie!
www.adbusters.org

Japan - In Japan kun je dit jaar naast mediteren als Zen-ta Claus, ook Fair Trade koffie kopen. Echt eerlijke handel, want voor een kop koffie betaal je met bijvoorbeeld 100 gram rijst, 5 bladen zeewier, of 200 gram tarwebloem.
www.bndjapan.org

Nieuw Zeeland - Grote Billboards worden behangen met reclameborden voor 'Nothing'.

Sacramento - Activisten stoppen BND-slogans in de zakken van nieuwe kleding en tassen.

Anchorage Alaska - Publiek forum over 'Cultuur van consumptie en het heroveren van publieke ruimte'.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag