Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Geld is ook niet alles

(Door Annemarie Opmeer)
Hoe veel waarde hechten wij 'gierige' Nederlanders aan geld? Niet zoveel, blijkt uit een recent gehouden onderzoek. Materiële zaken zijn veel minder belangrijk voor Nederlanders dan immateriële zaken. Dat is de conclusie van een onderzoek door NetPanel onder 481 respondenten in opdracht van het medium over consumententrends eYe.

In de top tien van zaken die Nederlanders willen verwerven of behouden staan dingen als intellectuele ontwikkeling (8), gezinsleven (4) en innerlijke rust (2). Op één, met bijna zestig procent, staat een fijne vriendenkring. En in de top tien van zaken waarmee Nederlanders status denken te krijgen, staat 'karakter' met meer dan negentig procent overtuigend op één, en uiterlijk en bezit helemaal onderaan. Meer dan een derde van de ondervraagden vindt het zelfs helemaal niet belangrijk status te verwerven.

Doorzettingsvermogen, openheid en eerlijkheid naar anderen toe, tevredenheid met zijn/haar leven en zijn/haar dromen waar maken, dat is volgens het onderzoek waar we andere mensen het meest om bewonderen. Kennis en wijsheid kenmerken ook de meest genoemde rolmodellen, zoals de Dalai Lama: 'Een optimist zonder wrok die streeft naar een betere wereld', Bono: 'Doordat hij zijn bekendheid en materieel bezit gebruikt om de minderbedeelden te helpen en zijn stem laat horen aan de wereld'. En Jezus: 'Hij was altijd rechtvaardig.'

Lees een korte samenvatting van het onderzoek op de website van eYe

Kijk op de website van NetPanel om het gehele onderzoek als pdf-document aan te vragen.

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag