Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

'Domme Hans' komt in actie in Kopenhagen

Door Monique Hes
De vereniging Klods Hans Karavanen organiseert dit jaar in Kopenhagen een actie in verband met Niet-Winkeldag. Het plan is om op 26 november 2005 in de binnenstad van Kopenhagen zelfgebakken ecologische kerstkransjes aan te bieden met gelukwensen en kerstcadeauvrijstellingscertifikaten (idee uit de Aktiehandleiding). Als afsluiting houden de leden van de vereniging intern een kerstcadeau-ruilmarkt.

Officieel is het de vereniging Danmarks Aktive Forbrugere (DAF), een soort alternative consumentenbond, die voor de organisatie van BND staat. Klods Hans Karavanen heeft contact met ze opgenomen, maar hun plannen zijn nog niet duidelijk. Het is ook DAF die staat voor de homepage www.bnd.dk waar je posters e.d. kunt vinden, plus en link naar de Nederlandse koopniets-site. De actie van Klods Hans Karavanen staat dus los van DAF.

Klods Hans Karavanen is een vereniging die ieder jaar in de zomer twee weken op wandeltocht door Denemarken trekt en duurzame projecten bezoekt, zoals eko- en eko/bio-boerderijen en -tuinders en ecovillages. Dit is in 1999 ontstaan en in dat jaar hebben ze ook een actie georganiseert op Buy Nothing Day. Dit jaar dus voor de tweede keer.

De vereniging heeft ook een site op het net: www.klodshanskaravanen.dk maar hier staat niets vermeld over BND. Wij zouden het eigenlijk ook liever Kob Intet Dag (koop niets dag) noemen.

Tot slot: Klods Hans is de figuur uit een sprookje van Hans Christian Andersen die in het nederlands Domme Hans heet. Zelf kende ik het sprookje niet, maar deze Hans verzamelt allerlei spullen die hij onderweg vindt, omdat hij ze wil hergebruiken. Zijn grote broers vinden hem maar een merkwaardige snater. Aangekomen bij het paleis, valt de prinses natuurlijk als een blok voor Hans en wordt hij uiteindelijk toch de grote winnaar. De vereniging is naar hem vernoemd omdat zij vermoeden dat de rare snaters op deze wereld, die hergebruiken en komen met duurzame initiatieven, uiteindelijk ook gelijk krijgen ipv. de wetenschappers die met nog meer technische oplossingen aan komen zetten of de problemen nog niet eens kunnen zien.

Als er iemand toevallig in Kopenhagen is op 26 november, kom langs!

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag