Menu KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag

Niet-Winkeldag: Weggeefwinkel Utrecht open

De Utrechtse Weggeefwinkel draagt bij aan de Niet-Winkelag door juist wél open te zijn. ,,Want bij ons kun je het hele jaar door niet-winkelen'', zeggen ze.

In onze westerse samenleving wordt ontzettend veel geconsumeerd. Twintig procent van de wereldbevolking neemt 86 procent van de wereld-consumptie voor zijn rekening. De productie ligt vaak in andere landen, waar de lonen laag, de werkomstandigheden slecht en de gevolgen op de gezondheid van mens, dier en milieu enorm zijn.
Ook binnen Nederland zijn de tegenstellingen schrijnend. Terwijl de afvalbergen groeien (door onder andere spullen die weggegooid worden omdat ze simpelweg niet meer in de mode zijn of niet meer in het interieur passen), hebben steeds meer mensen moeite om het hoofd boven water te houden en is een nieuwe winterjas voor sommigen een zeldzame luxe.

De Weggeefwinkel probeert twee dagdelen in de week deze tegenstelling iets te verkleinen door een plek te bieden waar overbodige spullen gebracht kunnen worden, en alles door iedereen gratis weer mee kan worden genomen. Bovendien wil de Weggeefwinkel ook mensen die het wèl kunnen betalen laten zien dat niet alles geld hoeft te kosten en niet alles nieuw hoeft te zijn. Daarnaast kan iedereen tijdens openingstijden ook terecht voor een kopje koffie of thee, of gewoon om even te zitten en uit te rusten van de geldbelustheid, stress en competitiegerichtheid van het dagelijks bestaan.

Eén van de Utrechtse Weggeefwinkelvrijwilligers: ,,Het klinkt misschien raar dat we als Weggeefwinkel open zijn op een dag tegen winkelen. Maar we willen juist laten zien dat er een alternatief is voor het steeds maar nieuwe spullen kopen. Zoek eens een leuk tweedehands, gratis kadootje uit voor Sinterklaas. Of geef iets van jezelf weg. Of doe iets heel anders; geef iemand eens een avondje echte aandacht, of een boswandeling, een lekkere gezonde maaltijd. Of doe eens de afwas!''

Weggeefwinkel Utrecht is gevestigd aan Stationsplein 7 (naast de eindhalte van de tram. Normaal gesproken is de Weggeefwinkel geopend op dinsdag van 14.00 tot 18.00 en op donderdag van 18.00 tot 21.00, maar in verband met Niet-Winkeldag us de Weggeefwinkel zaterdag 26 november ook geopend van 14.00 tot 18.00.

Meer over de Utrechtse Weggeefwinkel op www.talk2000.nl

Meer informatie over andere Weggeefwinkels in Nederland: www.weggeefwinkels.nl

In principe is Weggeefwinkel Utrecht te bereiken via: Op het moment doet dit adres het echter niet, u kunt de Weggeefwinkel bereiken via

Menu | Omhoog KOOP NIETS!    Internationale Niet-Winkeldag