Niet-Winkelaars in Den Bosch brengen met plakpot en lijm de Internationale Niet-Winkeldag onder de aandacht.

Op zaterdag 30 november
kopen we niets!

Doe gratis mee met de internationale protestdag tegen de Westerse consumptiecultuur!


Luister het lied van Dennis Roads en Piet Wijs.


De laatste zaterdag van november
is Niet-Winkeldag

Een nieuw product is volop verkrijgbaar op de laatste zaterdag van november, de Internationale Niet-Winkeldag. Koop het zo vaak u kunt!

Een nieuw product verovert de markt: het product Niets! Er is veel vraag naar Niets. Miljoenen mensen hebben Niets nodig! Het nieuwe product is nu verkrijgbaar voor een aantrekkelijke prijs: je krijgt Niets voor niets! De toepassingsmogelijkheden zijn legio. Niets geeft ruimte in huis, vraagt geen onderhoud, hoeft niet verzekerd te worden en verbruikt geen energie. Het geeft zelfs energie, want voor Niets gaat de zon op! Niets is beter! Koop Niets!

Het uitgelezen moment om Niets aan te schaffen is op de laatste zaterdag van november, Internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day). Die dag is immers de protestdag bij uitstek van iedereen die zich verzet tegen het consumentisme, het najagen van economische groei, de macht van de grote bedrijven, de 24-uur-stressmaatschappij, de zevendaagse koopweek en een leven in dienst van de economie.

Milieu en eerlijk delen

Niets kopen komt bovendien het milieu ten goede. Elk product kost grondstoffen en energie tijdens de productie en het gebruik. En na gebruik doet het de afvalhopen groeien.

Niets kopen bevordert een rechtvaardiger verdeling van de rijkdommen die de aarde biedt. Momenteel verbruikt de rijkste twintig procent van de wereldbevolking (Europa, Noord-Amerika, Japan, Australië) 86 procent van de beschikbare grondstoffen en energie. En toch lopen er in die landen nog mensen rond die beweren dat de economie nog moet groeien!

Elk jaar is het op de laatste zaterdag van november Niet-Winkeldag. Het was de Canadees Ted Dave die de Buy Nothing Day in 1992 uitriep. Sindsdien heeft de Koop-Niets-Beweging zich gestadig uitgebreid naar steeds meer landen. Met ludieke straatacties verbeelden actievoerders de koopgekte, die vooral aan het eind van het jaar toeslaat.

Gewoon genoeg

Langzaam maar zeker begint het verhaal nu door te dringen. Een groeiende groep Nederlanders is het zat om steeds maar achter meer materiële welvaart aan te jagen. De prijs die ze ervoor betalen - leven in een voortdurende stress - is langzamerhand te hoog geworden. Het product Niets geeft ruimte en vrijheid, en het spaart enorm veel tijd. Minder geld hoeven verdienen, minder hoeven winkelen, minder naar reclamespots op de tv hoeven kijken, minder hoeven opletten wat de buren hebben aangeschaft...

Opeens is er ruimte voor de dingen die echt tellen: een boek lezen, een filosofisch gesprek voeren, luisteren naar de vogels, een potje schaken, een paar dagen niks doen en onthaasten. De mooiste dingen zijn niet te koop, dus daarvoor hoef je in elk geval niet naar de winkel!

Omslag en de Niet-Winkeldag

Omslag, werkplaats voor duurzame ontwikkeling, heeft de Niet-Winkeldag in 1995 in Nederland geïntroduceerd. In dat jaar troken een clown ('Geluk is gratis') en een rat ('Stop de rat-race') enkele uren door de binnenstad van Utrecht, achtervolgd door een kudde journalisten, tv-ploegen en fotografen. In de jaren daarna zijn er steeds activiteiten geweest op de Niet-Winkeldag. Demonstratieve acties, ruilkramen, verlanglijstjes met immateriële cadeautjes... de Niet-Winkeldag maakt veel creativiteit los!

Of er dit jaar opnieuw acties komen op Niet-Winkeldag, zal vooral afhangen van plaatselijke initiatiefnemers. En daarnaast kan iedereen meedoen - door niet mee te doen.

De datum van Niet-Winkeldag

De Niet-Winkeldag in Europa is altijd de zaterdag na de Amerikaanse Buy Nothing Day.
De Amerikaanse Buy Nothing Day is altijd op vrijdag, en valt samen met Black Friday, een vrije dag die in het teken staat van kopen-kopen-kopen.
Black Friday is de dag na Thanksgivingday, die altijd op de vierde donderdag in november is.
De vierde donderdag kan van 22 t/m 28 november vallen. De Buy Nothing Day, een dag later, kan dus 23 t/m 29 november zijn. En de Niet-Winkeldag, weer een dag later, valt dus 24 t/m 30 november.

Kortom: De Niet-Winkeldag is op de laatste zaterdag in november!


International Buy Nothing Day

November 29-30 2019



Acties in het land op 30 november 2019

Wie van plan is iets te gaan organiseren tijdens de Niet-Winkeldag kan dat aankondingen in de Aktie Agenda zodat medestanders zich kunnen aansluiten.







Niets kopen kost niets




Contact

De redactie van deze website is in handen van

Omslag, Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling
Hoogstraat 301-A, 5654 NB Eindhoven
Tel. 040-2910295






De laatste zaterdag in november is Niet-Winkeldag! Een koopnietsdag voor bewuste consumenten! Gratis!


Print een poster
Maak wat re­cla­me voor de Niet-­Win­kel­dag! Print de A4-­pos­ter en hang 'm voor het raam.
Printen (pdf)


Speel­goed recylen voor Sinter­klaas
Speelgoed kopen? Wie ruilt helpt een ander aan een opgeruimder huis en spaart geld en het milieu! recyclesint.org


Immateriële cadeaus
Op zoek naar een origineel immaterieel cadeau? Doe dan inspiratie op bij actrice en immaterieel ontwerper Pauline Fokkelman. Want: "Spullen zijn er eigenlijk al genoeg, maar persoonlijke er­va­rin­gen, prach­tige her­inne­ringen en on­voor­waar­delij­ke aan­dacht kunnen er niet genoeg zijn." www.viapauline.nl



Geef eens iets an­ders! Print de­ze Kadobon uit en vul zelf in. Sug­ges­ties ge­noeg! Leuk om uit te de­len op Niet-­Win­kel­dag!


Interview met Godelieve Engbersen
Interview met Godelieve Engbersen, Nacht­burge­mees­ter van Tilburg, over con­su­min­de­ren en je eigen pad uit­stip­pelen.

Stuur een e-mail!
Roep vrienden en bekenden op om mee te doen! Stuur een e-mail met de tekst: 'Zaterdag 24 november is de Internationale Niet-Winkeldag (Buy Nothing Day). Doe mee door niet mee te doen!'


Clowns van het Clownlijk Loslopend Nederlands Leger (CloLoNeL) deelden op Niet-Winkeldag geluk, liefde en schone lucht uit. Want ,,Hoe meer geld wordt uitgegeven aan producten die de mens eigenlijk helemaal niet nodig heeft, hoe ongelukkiger men wordt''.
Hoe word ik een goede consument?
Een film van Bonfire of the Brands. Leer in vijf minuten een voorbeeldige consument te worden die het als zijn plicht ziet de economie te dienen. Bekijk de film

Interview met Dick Verheul Juan IJspeert, student journalistiek, interviewde Omslag-medewerker Dick Verheul aan de vooravond van de Niet-Winkeldag 2012. Over een vrolijke feestdag van bevrijde consumenten.

Weg met de reclame!
Wie het zat is om telefonisch lastiggevallen wil worden met gladde verkoop­praatjes, kan zich gratis melden bij 'Infofilter'. De reclame­makers hebben beloofd dat ze u dan voortaan met rust zullen laten. Meer info


Consumerism, the musical
"Consumptisme, een manier van leven waarbij regelmatig aanschaffen van secundaire goederen, waarbij de sociale waarde van het product en de invloed daarvan op sociale status en identiteit een rol speelt." (aldus Wikipedia) Bekijk de musical 'Consumerism!'