[dDH] [Menu]  Internationale Niet-Winkeldag 2000

Wat vindt u?

Op deze pagina is ruimte voor uw mening over de Niet-Winkeldag, de zin en onzin van konsumeren, uw ervaringen met konsuminderen, kwaliteit van leven en wat u nog meer belangrijk vindt.
Poppen maken
Hilversum, 6 december - Goed initiatief, om eens in het jaar de konsumenten te wijzen op hun konsumptiegedrag. Volgend jaar zal ik proberen mensen te aktiveren in Hilversum om samen met mij 'poppen' te gaan maken die bestaan uit een kop met veel ogen en een pak dragen van reklame folders.
Misschien is het ook een idee voor andere steden!
Jeroen Eenkhoorn
Twee dagen niks gekocht
Rotterdam, 27 november - Ik vind het idee heel ludiek en grappig. Met pasen, valentijnsdag, moederdag, kerst, etc. word je aangezet om maar vooral veel te kopen. Eén dag per jaar word je aangemoedigd om het niet te doen. Veel mensen begrijpen daar de lol niet van, ik wel.
Ik ben dus solidair geweest en heb niks gekocht. Ik had de smaak zelfs zo te pakken dat ik zondag ook niks gekocht heb. In de stad (Rotterdam) heb ik zaterdag nog gekeken op drukke winkelpunten of er ludieke akties waren, maar ik heb niks gezien. Alleen maar winkelende en patat vretende mensen...
Maar lege winkels had ik ook niet verwacht en daar gaat het ook helemaal niet om. Het idee op zich is leuk genoeg. Misschien help ik volgend jaar wel mee met akties, want ik vind wel dat er op zo'n dag grappige dingen moeten gebeuren in de stad!
Yolande
Een beetje overdreven
Breda, 25 november - Ik vind de Niet-Winkeldag een beetje overdreven. Het lijkt nu net dat je andere mensen helpt door niet te gaan winkelen. En dan nog mogen wij zelf uitmaken wanneer en hoe vaak we gaan winkelen. Nederland is al zo belerend. Altijd alles voor een ander willen regelen. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.
E. Hermans
Konklare onzin
Katwijk, 24 november - Ik vind dit konklare onzin. Hebben jullie nu echt niets beters te doen?
Helena
Mooi initiatief
Amsterdam, 23 november - Ik vind Niet-Winkeldag een heel mooi initiatief. Niet dat het kwa konsumptie op grote schaal wat uit zal maken als een paar aktievoerders niet gaan winkelen die dag, maar de aktie zal zeker een impact hebben op (winkelende) mensen. Ze zullen na gaan denken over hun konsumptiegewoontes denk ik, en dat kan zeker geen kwaad.
Simone
Wat brengt werkelijk geluk?
Den Haag, 23 november - Het idee en de filosofie achter de Niet-Winkeldag spreekt mij erg aan. We zouden met zijn alleen eens af moeten vragen, of het wel nodig is om maar raak te kopen. Verkrijgen we werkelijk geluk van die nieuwe auto, die moderne stereo, die mobiele telefoon, die dure scooter...?
Waarom kopen we eigenlijk zoveel? Het geluk die deze materiële zaken geeft is uiteindelijk toch maar tijdelijk. We zouden voor onszelf eens uit moeten zoeken wat ons werkelijk geluk(zaligheid) brengt.
In de tweede plaats is enige bescheidenheid en sympathie met mensen die zich dit alles niet kunnen veroorloven wel op zijn plaats.

Rohit Jhinkoe Rai
Wel-Winkeldag
Utrecht, 22 november - Ik snap al waarom er in Utrecht dit jaar geen Niet- Winkeldagaktie is. Daar zijn dan de HCC-dagen. De grootste computerkoopjesbeurs van de Benelux....
Demian Kuipers
En de trein dan...?
Alkmaar, 22 november - Een prima initiatief. Het niks kopen zal op zich wel gaan lukken maarrrrr, de trein! Hoe staat u tegenover het kopen van een toegangsbewijs voor een transportmiddel (een dienst) die zichzelf voortbeweegt door gebruik te maken van fossiel en nucleair opgewekte elektriciteit?
Het gaat mij er nadrukkelijk niet om de koop-niks-dag te torpederen. De diskussie of het wel of niet kopen van een dienst als een 'foute' uitgave gezien moet worden.
Bas Groenendaal
Bedankt voor de reakties!
Amsterdam, 15 november - Bij deze even een berichtje aan iedereen die gereageerd heeft op mijn oproep als redakteur van dagblad News.nl. Ik vroeg om reakties en telefoonnummers. Dat heb ik geweten! Op dit moment ben ik even alles aan het inventariseren en de lijn aan het uitzetten. Ik bel/mail bepaalde personen zo snel mogelijk voor mijn artikel. In ieder geval bedankt voor de reakties!
Sigrid Stamkot
Eindelijk iets doen!
Haamstede, 9 november - Dit jaar hoorde ik van de Niet-Winkeldag, wat erg fijn was, omdat ik eigenlijk helemaal gek werd van mijn vele gedachtes over de doorgedraaide maatschappij. En niemand in de naaste omgeving om mee te praten! Nu kan ik dus eindelijk ook wat doen! Deze actie is niet te radikaal zodat iedereen er aan mee kan doen.
Nederland is nog nooit zo welvarend geweest, en het lijkt dus goed te gaan, maar aan de gevolgen wordt niet altijd gedacht. Ik ben nog een scholier, en ik zie ook dat mijn medescholieren, (van een Havo-Vwo school in Middelburg) hier niet zo veel over nadenken, laat staan dat ze zich ergens voor inzetten. (En wij zijn toch de volgende generatie he?)
Vandaar dat ik, met een zelf bedrukt T-shirt, posters en misschien ook kranten ga verspreiden in de school; aan leerlingen en aan leraren. De twee leraren (biologie en maatschappij; ja bewust gekozen) die ik tot nu toe heb benaderd, zijn al enthousiast.
Ik hoop dat er ook meer leerlingen bewust gaan nadenken over de overkonsumptie, met de gevolgen die daarbij horen. Met de enthousiaste leerlingen kunnen we misschien wel wat brieven schrijven aan lokale kranten.
Voor de rest probeer ik zoveel mogelijk mensen te informeren over deze dag! Ik hoop dat het allemaal gaat lukken.
Bonnie Boogerd
Genoeg winkelloze dagen
Mijdrecht, 9 november - Ik vind winkelen heel prettig! Winkelloze dagen hebben we toch al genoeg? Neem nou de zondagen, feestdagen, christelijke feestdagen etc. Onzin dus, deze Niet-Winkeldag.
E.Hoogendijk
Kado's van de natuur
Goes, 5 november - Wij vieren elk jaar sinterklaas, vier volwassenen en vier kinderen tussen de 16 en 25 jaar. We hebben veel lol met de surprises en de gedichten en we geven weinig geld eraan uit (zo'n f 35,- p.p.).
Waar wij dus wel heel goed op letten is dat de kado's gebruiksartikelen (sokken, bad/douche spul etc.) zijn en eetbare artikelen, zoals soorten thee, een Italiaans pastapakket en andere nieuwe artikelen.
Wie heeft er nog suggesties voor kado's die weinig kosten en met de natuur te maken hebben?
Joke Kramers
Geld bewuster besteden
Terneuzen, 1 november - Het lijkt op een AA bekentenis, maar ik heb vre-se-luk gekonsumeerd. Kleding, woon-accesoires (bah, vies woord) en ander overbodig spul. Geld zat. De laatste tijd besef ik dat al die rotzooi me niks heeft opgeleverd.
Al dat bezit kost me alleen maar tijd om het te onderhouden. Ik heb het gevoel dat ik aan het begin sta van een andere levenswijze. Oorspronkelijk kom ik uit een superzuinig Gronings geslacht en mijn opvoeding was doorspekt met soberheid en boerenhandelsgeest. Later zette ik me daar tegen af en vond ik dat geld moest rollen. Nu ben ik op het punt dat ik zeg: GENOEG!!! Ik wil terug naar hoe het vroeger ging. Mijn geld wil ik bewuster besteden.
Ik zou me ook willen inzetten voor een maatschappelijke beweging op dit gebied, maar heb geen idee waar ik moet beginnen, of wie me kan gebruiken. Ik wil gelijkgestemden ontmoeten. Ik woon in Zeeuws-Vlaanderen en tips hoor ik graag.
Gea Kramer
Verspil geen papier
Utrecht, 22 oktober - Een Niet-Winkeldag vind ik een goed idee. Maar het te koop aanbieden van een een Aktiehandleiding is wel heel erg tegenstrijdig.
Wat is het doel van jullie aktie: Minder konsumeren? Minder onnodige papierverkwisting? Duizenden, miljoenen kranten die per dag kwasie ongelezen blijven!
Het verminderen van het gevoel dat de vraag naar het doel van ons bestaan bevredigd wordt met het binnen halen van goederen? Is dat het doel van de Niet-Winkeldag?
Waarom verkopen jullie in vredesnaam dan een brochure, en dat nog wel op het internet; het medium bij uitstek waar je een dergelijk schrijven gratis en zonder papier kan aanbieden.
Herke E. Fabius

Naschrift: Er wordt aan gewerkt! Binnenkort is de Aktiehandleiding ook op deze site te lezen. Maar niet iedereen heeft toegang tot internet en daarnaast heeft papier nog enkele voordelen. Daarom blijft de Aktiehandleiding ook op papier verschijnen. Overigens niet om ongelezen te blijven.


Anti-reklame op tv
Delft, 13 oktober - Ik vind de Niet-Winkeldag een goed initiatief omdat de oorzaak van veel milieu- en sociale problemen, onze ongelooflijke westerse overkonsumptie is.
Ik heb vorig jaar meegeholpen bij de Niet-Wnkeldag in Delft. We hebben vorig jaar een ruilmarkt georganiseerd (waar we nog steeds spullen van hebben) en we hebben de konsument - producent - reklame uitgebeeld op stelten en als marionet. Verder hebben we door de stad gelopen met een bank en gratis koffie en thee in het kader van de onthaasting en persoonlijk kontakt.
Ik zou graag zien dat wij in Nederland, net als in Finland, een anti-reklame (en reklame voor Niet-Winkeldag) op de tv krijgen....
Lars Keizerwaard (student milieukunde)
De kleine dingen die het doen
Nijverdal, 28 september - Ik vind deze aktie hartstikke goed en sta er ook volledig achter, want ik vind dat men de ogen maar eens open moet doen van wat we allemaal al niet hebben. Ik baal er steeds meer van (ook soms wel van mezelf) dat er steeds meer gekonsumeerd wordt, dat je lekker wordt gemaakt met al die mooie spullen op televisie, in folders, in winkels, vooral nu sinterklaas er weer aankomt en kerst.
Ik denk dat als we met zijn allen een stap gedwongen terug moeten doen, we er nog een hele zware klus aan krijgen. Ik probeer om te konsuminderen, tevreden te zijn met de kleine dingen, Zoals dat liedje 'Het zijn de kleine dingen die het doen'.
Er zijn zoveel dingen die gewoon niets kosten maar zoveel kunnen betekenen, het besef ook dat je bewuster gaat leven. Mij zegt het niets meer, al die materiële zaken waar men zich soms zo druk over maakt. Het is een leeg omhulsel, koud en liefdeloos.
Aandacht voor mens, milieu, natuur kan een verrijking van je leven zijn en is zo belangrijk, vooral voor de toekomst van onze kinderen. Ik heb er zelf vier en het is soms best moeilijk om te konsuminderen, vooral met pubers erbij, want de omgeving is soms wel heel verleidelijk en de druk van anderen groot. Maar ik probeer toch om een voorbeeld voor hun te zijn, zodat ze inzicht krijgen in de waarde van het leven, want daar draait het toch om. Daarom steun ik deze aktie wan harte!
Henriet Huiskes
Geef liever wat aan een ander
Maassluis, 26 september - Ik heb best veel zin om wat mee te helpen met de akties op Niet-Winkeldag. Zelf heb ik ook een leuk (?) ideetje. Ik wil met wat gasten van mijn kerk (te Maassluis) naar Rotterdam, de straat op om wat appeltjes, soep of koffie ofzo aan daklozen te geven.
We kunnen dan gaan onder het motto: 'We hebben al genoeg, geven liever wat aan een ander, de inkomens zijn al zo oneerlijk verdeeld, wij willen niet enkel konsumeren'.
Peter Brokaar

Naschrift: Rotterdammers die mee willen doen, kunnen hier reageren.


Stuur uw reaktie naar nwd@omslag.nl. Vermeld uw naam en woonplaats.

 

menu | top | dDH